Gerlof Leistra

Verrassend pleidooi van tbs’er tegen sluiting van kliniek

Door Gerlof Leistra - 16 april 2013

De lobby tegen staatssecretaris Teeven is omvangrijk. Personeelsleden en nota bene gevangenen bellen en mailen om hun kritiek te spuien op het plan om gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten.

De voorgenomen bezuinigingen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) stuiten op grote weerstand. Bijna elke dag wordt er wel ergens in Nederland geprotesteerd tegen Teevens plan om dertig gevangenissen en tbs-klinieken te sluiten.

Dinsdagmiddag bijvoorbeeld voert het personeel actie voor het huis van bewaring aan de Havenstraat in Amsterdam.

Falen

Nu vind ik verlies van werkgelegenheid niet het sterkste argument, maar ook voor de veiligheid is grootschalige sluiting onwenselijk. Dat er veel cellen leegstaan, komt voor een belangrijk deel omdat politie en justitie falen in de opsporing.

De lobby tegen Teeven is omvangrijk. Gemeenten schakelen pr-bureaus in om hun bezwaren tegen sluiting onder de aandacht van de media te brengen. Individuele personeelsleden en nota bene gevangenen bellen en mailen om hun kritiek te spuien.

Uit de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken kreeg ik een lange brief van Ferry den Toom. In 2009 schreef ik een paar keer over zijn zaak. In hoger beroep kreeg hij negen jaar en tbs voor de doodslag in 2006 op de 53-jarige Jolanda Wielinga. Een gecompliceerde zaak die heel goed een gerechtelijke dwaling zou kunnen zijn.

Dreigende sluiting

Omdat Ferry het delict ontkende, leek zijn tbs-behandeling gedoemd te mislukken. Hoewel hij nog steeds volhoudt onschuldig te zijn, volgt hij inmiddels twee therapieën. Ondank zijn aversie tegen het tbs-systeem pleit hij voor het openhouden van Oldenkotte. In zijn ogen is de dreigende sluiting ‘een klein menselijk drama voor alle betrokkenen in en om Oldenkotte, zowel economisch, uit veiligheidsoverwegingen als sociaal gezien’.

De lokale middenstand, de buurtverenigingen en vrijwilligersorganisaties ‘varen wel bij Oldenkotte en andersom is het niet anders. Veel van de patiënten vinden in de laatste fase van hun behandeling werk, worden lid van een plaatselijke vereniging en bouwen hier hun sociaal netwerk op’.

‘Koninklijk’

Oldenkotte noemt hij ‘een financieel kerngezonde organisatie met aan het hoofd een goed en degelijk bestuur en een directeur die vooruitstrevend, realistisch en vooral menselijk is’. Volgend jaar bestaat de kliniek honderd jaar. ‘Normaal gesproken krijg je het predikaat “koninklijk” opgespeld en wordt je niet de nek omgedraaid door je eigen overheid.’

Als zelfs zo’n fervent tegenstander van tbs als Ferry den Toom pleit voor openhouden van een kliniek, is dat in mijn ogen overtuigender dan een protestmars van boze personeelsleden. Hoezeer ik hun benarde situatie ook begrijp.

Teeven moet zijn dossiers nog maar eens goed bestuderen voor hij tot sluiting van Oldenkotte en al die andere gevangenissen en klinieken overgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.