Gerlof Leistra

Criminelen horen in de cel, niet met een enkelband voor de televisie

Door Gerlof Leistra - 10 mei 2013

Als Tweede Kamerlid was Fred Teeven, nu staatssecretaris, fel tegenstander van de enkelband. Criminelen hoorden in de gevangenis en niet met een bord eten en een biertje voor de televisie. Zijn ‘ommezwaai’ is ongeloofwaardig.

Dat nu ook de strafrechters zijn ‘enkelbandplan’ afwijzen, is een forse tegenvaller voor staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie. Om in totaal 340 miljoen op het gevangeniswezen te bezuinigen, wil Teeven veroordeelden met straffen tot zes maanden, hun straf met een enkelband laten uitzitten.

Daar gaan de rechters over, niet hij. Bovendien zal die maatregel volgens hen tot maatschappelijke onrust leiden.

Ommezwaai

Als Tweede Kamerlid was Teeven fel tegenstander van de enkelband. Criminelen hoorden in de gevangenis en niet met een bord eten en een biertje voor de televisie. Zijn ‘ommezwaai’ is ongeloofwaardig.

Teevens stelling dat rechters in hun vonnis het gebruik van een enkelband kunnen uitsluiten, is een mager excuus om op hun stoel te gaan zitten.

Zijn plan stuitte al eerder op massale kritiek van de oppositie, de reclassering en burgers. Nu ook de Raad voor de Rechtspraak – het overkoepelend orgaan van de gerechten – het plan van Teeven afwijst, zal hij zijn voornemen nog eens tegen het licht moeten houden en alvast op zoek moeten naar een alternatief.

Amper toezicht

Een voor de hand liggende optie is snijden in eigen vlees: bezuinigen op het ambtenarenapparaat in Den Haag.

Natuurlijk is elektronische detentie goedkoper, maar zo’n maatregel mag niet ten koste gaan van veiligheid. Niemand zit te wachten op een buurman met een enkelband en amper toezicht. Veiligheid is een kerntaak van de overheid.

Delinquenten die een celstraf krijgen opgelegd, moeten naar de gevangenis. Ze moeten hun straf niet thuis voor de televisie uitzitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.