Fleuriëtte van de Velde

Zorgfraude die wordt opgespoord, moet ook worden bestraft

Door Fleuriëtte van de Velde - 23 mei 2013

De financiering in de zorg is zo complex dat niemand er nog wat van begrijpt. Maar zeker is dat fraude die wordt opgespoord, ook daadwerkelijk moet worden bestraft.

Patiënten die onterecht voor soms tienduizenden euro’s aan persoonsgebonden budgetten opstrijken, ziekenhuizen die massaal onterechte declaraties indienen: in een tijd waarin de zorgkosten de pan uitrijzen en burgers een steeds hogere premie moeten betalen, wekt de aanhoudende stroom berichten over fraude in de zorg terecht verontwaardiging.

Vandaag moeten minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) de Tweede Kamer tekst en uitleg geven. En zij niet alleen: ook minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zijn aanwezig. De Kamer wil van hen weten of Justitie en opsporingsdienst FIOD fraudeurs wel straft.

Ingewikkeld

Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van zorgverzekeraars, hebben zorgverleners in 2011 maar liefst voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties ingediend, zo schreven ze vandaag in een brief. Nu zijn niet alle onterechte declaraties  meteen fraude.

Het declaratiesysteem is zo ingewikkeld dat fouten snel zijn gemaakt. Maar het systeem van diagnosebehandelcombinaties, waar bij artsen onder meer werden betaald per verrichting, lokte wel uit tot grootschalige fraude en gesjoemel. Weliswaar is dat sinds 2012 door aanpassing van het dbc-systeem lastiger, maar volgens kenners is misbruik nog steeds mogelijk.

Prioriteit

De financiering in de zorg is zo complex dat niemand er nog wat van begrijpt. Het systeem van marktwerking, geïntroduceerd in 2006, was bedoeld om de zorgkosten omlaag te brengen, maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Maar zeker is dat fraude die wordt opgespoord, ook daadwerkelijk moet worden bestraft. Het ondermijnt de solidariteit. Elsevier meldde vorig jaar al dat zorgverzekeraar DSW, die relatief veel doet aan fraudebestrijding, een omvangrijke fraudezaak aanleverde bij diverse instanties, maar dat daarmee niets werd gedaan. Aanpak van zorgfraude was tot nu toe kennelijk geen prioriteit voor de overheid. Het is hoog tijd dat dat verandert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.