Jelte Wiersma

Bedreigers van Fred Teeven misbruiken de Nederlandse vrijheid

04 juni 2013

In een democratische rechtsstaat moeten politici en ambtenaren in vrijheid hun werk kunnen doen. Bedreigingen kunnen daarom niet hard genoeg worden aangepakt.

Directeur Rob van Lint van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie worden ernstig bedreigd. Dagblad De Telegraaf meldt dat de bedreigingen mogelijk afkomstig zijn van activisten die het uitzetten van hier illegaal verblijvende vreemdelingen niet accepteren.

Uit welke hoek de bedreigingen ook komen, de bekladding van Van Lints huis en de permanente bewaking van Teeven – ook zijn huis wordt bewaakt – vormen een aanval op de democratische rechtsstaat.

Loyaal

Mensen die het oneens zijn met beleid kunnen zich verkiesbaar stellen of beleid – of individuele beslissingen die het gevolg zijn van beleid – laten toetsen bij de rechter. Als dat geen succes oplevert, staat het ingezetenen en niet-ingezetenen vrij om vreedzaam te protesteren.

Daar komt bij dat volksvertegenwoordigers, bestuurders, rechtsvragers en burgers kunnen rekenen op loyale ambtenaren die politieke en rechterlijke beslissingen uitvoeren, los van hun persoonlijke mening. Dit bijzondere stelsel van vertrouwen, erkenning van gezag, rechtsbescherming, ruimte bieden aan minderheidsopinies en loyaliteit moet worden beschermd tegen hen die dit verwerpen.

Te mild

De bedreiger(s) van Van Lint en Teeven verwerpen dit, blijkens hun acties. Tegen deze persoon of personen kan niet hard genoeg worden opgetreden. Eerder zijn bedreigers van de politici Rita Verdonk (VVD/TON) en Geert Wilders (PVV) tot lichte gevangenis- en taakstraffen veroordeeld.

Dat was te mild. Aanvallers van vertegenwoordigers van de democratische rechtsstaat verdienen langdurige gevangenisstraffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.