Arthur van Leeuwen

Ibn Ghaldoun spot met Nederlandse waarden en moet worden gesloten

Door Arthur van Leeuwen - 12 juni 2013

De islamitische school Ibn Ghaldoun had al een dubieuze reputatie, maar de diefstal van examens ten koste van tienduizenden onschuldige leerlingen behoort definitief de deur dicht te doen.

‘We zijn nog lang niet waar we willen zijn. Pas over een paar jaar kunnen we zeggen of het echt zo goed gaat.’ Dat waren achteraf omineuze woorden van adjunct-directeur Ton Leinse, toen Elsevier anderhalf jaar geleden verbaasd vroeg hoe de vwo-afdeling in De beste scholen 2012 ineens tot de beste van het land kon behoren.

De uitslag van 2012 was gestoeld op gegevens van de Inspectie van het examenjaar 2010. Precies het jaar waarin Ibn Ghaldoun de sleutel van de examenkluis kwijtraakte.

Geheim

En nu vijftien eindexamens zijn gestolen, is de schade nauwelijks te overzien. Profiterende en gedupeerde medeleerlingen, en erger, tienduizenden onschuldige scholieren in het hele land. Examens moeten over, scholieren missen hun vakantie.

Vragen genoeg. Waarom kwam nooit naar buiten dat de sleutel weg was? Heeft de Inspectie wel adequaat gereageerd bij de uitslag van 2010? Hield de school willens en wetens misstanden geheim, of wist de directie echt van niks?

Een van de verdachte leerlingen blijkt de zoon van een docent, dezelfde die nota bene directeur was toen de school van belastinggeld reisjes naar Mekka organiseerde. Waarom werkt die man daar nog?

Emancipatie

Al die vragen wachten op antwoord, en er komt vast meer. Vijf jaar geleden adviseerde de Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (CDA) ouders hun kinderen van Ibn Ghaldoun te halen. Maar de school moest en zou nog een kans krijgen, want ook de islamitische bevolking had volgens de Grondwet recht op een eigen zuil ten behoeve van de emancipatie.

Fraude met eindexamens raakt het hart van Nederlandse, van westerse waarden: doe je best, haal goede cijfers en een diploma, en bemachtig daarna op eigen kracht een plek op de arbeidsmarkt.

Sluiting

Uitgerekend een islamitische school met een zo dubieus verleden maalt daar kennelijk niet om. De verdachte leerlingen voerden een guerrilla tegen de diplomamaatschappij, en dat onder de ogen van ouders en docenten.

Ibn Ghaldoun blijkt de vrijheid van onderwijs volgens de Nederlandse Grondwet niet waard, en verdient onmiddellijke sluiting. Te beginnen bij het afnemen van de examenlicentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.