Jelte Wiersma

Een Spuiforum voor 181 miljoen euro? Doe maar niet

Door Jelte Wiersma - 19 juli 2013

De gemeente Den Haag stelt 181 miljoen euro beschikbaar voor multifunctioneel cultuurcentrum Spuiforum of renovatie van bestaande muziek- en danszalen. Onverstandig: straks staat er een prachtig gebouw, maar is van de bespelers weinig over.

In 2011 had Den Haag voor het eerst sinds lange tijd een tekort op de begroting. Ook nu wordt er meer geld uitgegeven dan er binnenkomt. Bezuinigingen op onderwijs, cultuur en het ambtelijk apparaat moeten de gaten dichten.

Maar toch reserveert het college met steun van de gemeenteraad 181 miljoen euro voor de bouw van of een nieuw multifunctioneel cultuurcentrum (Spuiforum), of renovatie van de bestaande muziek- en danszalen.

De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater (beiden uit 1987) zouden namelijk verouderd zijn. Het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium moeten daarom een nieuw of gerenoveerd onderkomen krijgen – wat, wordt duidelijk in september.

Onverstandig

Dat is onverstandig.

Want tegelijk wordt er bezuinigd op cultuur. Het Resident Orkest gaat van 5 naar 3,5 miljoen euro per jaar. De directeur van het Nederlands Danstheater neemt per september ontslag. Hij vindt het riskant dat het Danstheater vier tot zes jaar in een tijdelijk onderkomen moet spelen.

Straks staat er dus een prachtig nieuw gebouw of zijn de oude zalen mooi gerenoveerd, maar is er van de vaste bespelers weinig meer over.

Mode

Het lijkt onder gemeentebesturen wel mode: met belastinggeld enorme en dure cultuurgebouwen financieren waarna er minder subsidie wordt gegeven voor de kunst zelf en kwaliteit en variëteit minder worden.

Heeft Den Haag geen burgerij? De Amsterdamse burgerij financierde 125 jaar geleden met privaat kapitaal het Concertgebouw. Recent gaf het Concertgebouw N.V. opnieuw certificaten – van 250 euro – uit. Er werd bijna 9 miljoen euro mee binnengehaald.

Den Haag zou dat voorbeeld moeten volgen. Verkoop de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aan burgers en geef hen de gereserveerde 181 miljoen miljoen terug.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.