René van Rijckevorsel

Mooi, geen belastinggeld naar nieuw Feyenoordstadion!

Door René van Rijckevorsel - 11 juli 2013

Het Rotterdamse college heeft het plan om akkoord te gaan met een garantstelling van 165 miljoen euro aan het nieuwe Feyenoordstadion ingetrokken. Dat is maar goed ook, want de belastingbetaler zit niet te wachten om straks weer te moeten bloeden voor een nieuw megalomaan project.

Feyenoord snakt naar een nieuw stadion. Alleen in een ander onderkomen dan De Kuip kan de Rotterdamse voetbalclub in de toekomst voldoen aan de grote verwachtingen van het ‘Legioen’, zo beweren de directie en trainer Ronald Koeman.

Garantstelling

Het nieuwe stadion kost rond de 360 miljoen euro en moet jaarlijks zeker 60 miljoen opbrengen. Dat gaat makkelijk lukken, menen Feyenoord en Het Nieuwe Stadion NV, de eigenaar van het te bouwen onderkomen.

Maar voor de zekerheid moet de gemeente Rotterdam wel even garant gaan staan, voor 165 miljoen euro, én 35 miljoen overmaken voor de aankoop van de grond onder het nieuwe complex

Amsterdammers

Het weekblad De Groene Amsterdammer– ja, het zijn altijd weer die Amsterdammers die Rotterdam dwarszitten – heeft overtuigend aangetoond dat het nieuwe stadion hooguit 40 miljoen per jaar zal binnenhalen aan inkomsten.

Daarbij laat het weekblad zien dat de belangrijkste betrokkenen een wat schimmige reputatie hebben. Honoraria voor adviseurs: 14 miljoen euro. U leest dat stuk hier.

De kans dat de gemeente – lees: de belastingbetaler – moest bloeden voor weer een megalomaan project, was dus levensgroot.

PSV

In 2011 was Nederland getuige van het schandaal van Eindhoven: de gemeente kocht de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV voor 48 miljoen euro. De voetbalclub, die van het geld meteen een ‘kampioensploeg’ bij elkaar kocht (die nooit kampioen werd), least de locaties nu terug. Dit werd, ook op deze site en door vele anderen, gezien als competitievervalsing. Zelfs de Europese Unie tikte de club op de vingers.

Ofschoon moet worden betwijfeld of Feyenoord echt beter gaat voetballen in een nieuw stadion waar meer inkomsten uitkomen – geen club ging ooit beter presteren in een nieuw stadion – heeft de gemeenteraad geen enkel goed argument om donderdagavond in te stemmen met de garantstelling en aankoop van de grond. Dat Leefbaar Rotterdam, dat de sleutel in handen heeft, tegen gaat stemmen, is dan ook zeer goed nieuws.

Paraplu

Gun het oude stadion, dat bouwkundig volgens experts nog makkelijk vijftig jaar meekan, een grondige opknap- en moderniseringsbeurt. Dat is nota bene ook de voorkeur van 82 procent van regelmatige bezoekers van De Kuip.  Zo erg is het daar dus niet.

En als dat nieuwe stadion er zo nodig toch moet komen, dan zonder financiële paraplu van de gemeente. Eigen broek ophouden, die NV Het Nieuwe Stadion.

Volg @Rijckevorsel op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.