Marcel Duyvestijn

Waarom we Bauke Mollema wel vertrouwen en Samsom niet

Door Marcel Duyvestijn - 16 juli 2013

Hoe gewoner, hoe beter: bij topsporters werkt het. PvdA-leider Diederik Samsom dacht dat het bij hem ook zou lukken, maar het vertrouwen in zijn ‘eerlijke verhaal’ lijkt inmiddels verdwenen.

Bauke Mollema vertrouwt u. Ondanks alle dopingverhalen in de sport, die volgens Winnie Sorgdrager voor 80 procent uit zondaars bestond, willen we zo’n Groningse jongen graag geloven.

‘Iedereen deed het’, maar nu hebben we weer iemand die ‘alleen op pindakaas’ rijdt.

Heerlijk

Journalisten staan bij het ouderlijk huis van Bauke amechtig te kijken. Hier is het. Hier waait de wind. Hier fietste hij 10 kilometer naar school en weer terug. Altijd met de kop in de wind. Hij zou op een gewone fiets een wielrenner ingehaald hebben. Zo werd hij ontdekt.

Heerlijk. Groningen. Nuchter. Frisse wind. Precies wat we zoeken. ‘Jij wil later vast boer worden?’

Bij topsporters werkt het. Hoe gewoner, hoe beter. Dat Laurens ten Dam af en toe een boek leest, is al verdacht. Frits Barend verzuchtte in de Volkskrant: Laurens had eigenlijk Wytze moeten heten. Friese frisheid. Daar houden we van.

Valsspelerij

Diederik Samsom dacht dat het bij hem ook zou werken, dat gewone. Hij bakte pannenkoeken. Hij hield van Jan Smit (zei hij). Hij heeft een blonde vrouw en een simpel huis in Leiden. Geen gladjakker, nee, Didi vertelde ‘het eerlijke verhaal’.

Na een periode van valsspelerij onder Geert Wilders (die overigens nooit bekende), was Nederland toe aan dat (h)eerlijke verhaal van die voormalige krullenbol.

Alleen dat al. Hij had krullen, maar die werden minder. En dus moest alles eraf. De kale waarheid. Geen implantaten. Geen toupet. Nee, de eerlijke krullen.

Helpen

Das war einmal. Uit diverse peilingen blijkt dat u hem niet meer vertrouwt. De rest overigens ook niet. ‘Het zijn allemaal boeven,’ las ik onder een van mijn blogs. Misschien kan Bauke na de Champs-Élysées een workshop ‘vertrouwen wekken in drie weken’ geven.

Misschien iets met het ‘echte eerlijke verhaal’. Hij moet nu helpen. Ik zie hem al staan, tussen Didi en Mark in: ‘Mensen, ga iets kopen!’

Hatseflats. Dankzij Bauke zijn we straks zo uit de malaise.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.