Jelte Wiersma

Beperking kustvisserij sloopt de sector

Door Jelte Wiersma - 30 augustus 2013

De kustvisserij wordt vanaf 2014 fors beperkt. Het vissen voor de Nederlandse kust wordt stapsgewijs verboden. Dat leidt tot niets behalve verlies van banen.

Als het tegenzit bestaat de Hollandse garnaal straks niet meer. De regering wil vissen voor de Nederlandse kust vanaf 2014 stapsgewijs verbieden. De garnalen- en boomkorvisserij zouden de bodem aldaar te veel in beroering brengen. De zwarte eend – in Duitsland en Denemarken gewoon bejaagd – zou daar onder lijden. Uiteindelijk wordt in 2016 een gebied ter grootte van de provincie Utrecht geschrapt.

Visverbod

Het visverbod is in 2011 afgesproken door de regering, visserijorganisaties en natuurclubs. Sinds april dit jaar is het verbod formeel regeringsbeleid.

De deal: de natuurclubs beloven geen rechtszaken tegen vissers en de overheid meer te voeren, de bang geworden Nederlandse Vissersbond weet waar hij aan toe is en krijgt de tijd andere vismethoden te ontwikkelen. En gesouffleerd door als wetenschappers vermomde actievoerders van de Wageningen Universiteit denkt de regering de natuur te beschermen.

Compromissen

Dat is bizar. De natuurclubs willen af van de visserij, volledig. Doordat het rijk en vissers telkens compromissen met ze sluiten, blijft er straks niets van de visserij over. Terwijl één Noordzeestormpje – en daar zijn er veel van – meer beroering van de zeebodem geeft dan een jaar vissen, en de visstand spectaculair hoog is.

Van de ruim honderd kustvissers zijn er zo’n zestig tegen het compromis. Zeker veertien vissers voeren daarom de komende weken actie met onder meer spandoeken op hun schepen. Hopelijk met succes. Anders dreigen honderden mensen hun werk te verliezen, en eten wij straks garnalen uit Vietnam, terwijl de Duitsers en Denen gewoon zwarte eend schieten en opeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.