Gerlof Leistra

De ondergang van ‘Bad Boy’ Badr Hari

Door Gerlof Leistra - 22 augustus 2013

Een boek over Badr Hari betekent vuurwerk. Journalist Olde Kalter heeft voor zijn boek Badr uitmuntende research gedaan naar de kickbokser en is niet bang de waarheid over hem op te schrijven.

Badr Hari is niet alleen een explosief kickbokser, maar heeft ook buiten de ring losse handjes. Auteur Jens Olde Kalter schetst in zijn zojuist verschenen boek Badr – de harde werkelijkheid achter Badr Hari een ontluisterend beeld. Badr Hari deinst er niet voor terug zijn vele (ex-)vriendinnen te mishandelen en slaat bijna voor de lol geregeld kroegbezoekers in elkaar.

Zware jongens

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, schurkt Badr al jaren aan tegen het criminele milieu. Hij is bevriend met een zware jongen als Gwenette Martha en was huisvriend van de Hells Angels, tot hij voorman Harrie Stoeltie bedroog met diens vriendin toen hij vastzat. Voor straf mocht Badr een jaar niet in Nederland optreden op kickboksgala’s.

Zijn start als professioneel vechtsporter was veelbelovend, maar al snel kon Badr de weelde niet dragen. Hij hing bij nacht en ontij in de stad rond en misdroeg zich tijdens trainingen. Voor Badr was het doodnormaal argeloze sparringpartners een gebroken neus te slaan.

Bloed en ellende

Zelfs een toptrainer als Thom Harinck kon Hari niet op het rechte spoor houden. Alles wat Hari aanraakt, zo lijkt het, verandert in bloed en ellende. Hij verspeelt een megacontract met sponsor KIA door zich stelselmatig aan geen enkele afspraak te houden. De Marokkaanse minister van Sport bezoekt hij in korte broek: voor ‘koning Badr’ gelden geen regels.

Olde Kalter heeft uitmuntende research gedaan en is niet bang om de harde waarheid over Badr op te schrijven. Bijna terloops voert hij een Amsterdamse uitsmijter op die de veelbesproken mishandeling door Badr van een portier van Club BlinQ bevestigt.

En natuurlijk komt het brute geweld tegen zakenman Koen Everink tijdens Sensation White ter sprake, vorig jaar zomer. Zou er nog iemand zijn die niet gelooft dat Badr diens voet nog net niet van zijn been trapte?

Celstraf

In oktober staat Badr Hari vanwege deze en een aantal andere ernstige geweldsdelicten voor de rechter. Het moet wel heel raar lopen wil hij niet een lange celstraf krijgen. Dat betekent einde carrière als kickbokser. Eigen schuld.

In het begin heb je als lezer nog enige sympathie voor het ongepolijste talent. Maar die slaat Badr je in noodtempo uit handen. Het vorige boek van Olde Kalter, De kickbokser (2011), ging over Ernesto Hoost, Mister Perfect van de vechtsport. Badr Hari is diens spiegelbeeld: Bad Boy.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.