Gerlof Leistra

Roemeense zakkenrollers verdienen zware straf, anders blijven ze komen

Door Gerlof Leistra - 07 augustus 2013

Roemeense zakkenrollers sloegen massaal toe tijdens de Gay Pride en vormen een regelrechte plaag. Heeft het Openbaar Ministerie wel alles uit de kast gehaald? Met een softe aanpak blijven de Roemeense criminelen komen.

Dat de tijdens Gay Pride op heterdaad betrapte Roemeense zakkenrollers wegkomen met een celstraf van een paar weken, typeert het softe Nederlandse strafklimaat. Wel valt toe te juichen dat snelrecht is toegepast, zodat de criminelen hun straf meteen moeten uitzitten.

Tijdens het drukbezochte ‘homofeest’ op de Amsterdamse grachten sloegen de zakkenrollers massaal toe. Met slimme trucs zijn zeker 340 slachtoffers beroofd van onder meer smartphones en portemonnees.

Plaag

Volgens observaties van de politie opereerden de zakkenrollers veelal in bendeverband. Dat roept de vraag op waarom ze niet tevens zijn vervolgd wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Misschien gebeurt dat nog met verdachten tegen wie meer bewijs is.

Roemeense zakkenrollers vormen een regelrechte plaag. Ze beschouwen Nederland als gratis winkelparadijs en reizen doorgaans ongestraft met de buit naar hun vaderland.

Softe aanpak

Nu zijn voor Roemeense toeristen nog beperkingen van kracht, maar per 1 januari 2014 mogen Roemenen zich hier als EU-onderdanen vrij vestigen. In het geval van eerlijke en hardwerkende burgers, is dat uiteraard geen bezwaar. Maar criminelen hebben hier niets te zoeken en moeten waar mogelijk worden geweerd.

Heeft het Openbaar Ministerie tegen de zakkenrollers wel alles uit de kast gehaald? Is bijvoorbeeld overwogen een gebiedsverbod te eisen of ze aan te merken als ongewenst vreemdeling? Met een softe aanpak blijven ze komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.