Gerlof Leistra

Terecht pleidooi van politiebaas Aalbersberg voor Europese databank met criminelen

Door Gerlof Leistra - 17 augustus 2013

Roemeense zakkenrollers hebben misschien in Nederland nog geen strafblad, maar waarschijnlijk wel in hun vaderland en andere Europese landen. Tijd voor een Europese databank.

In reactie op de milde straffen voor Roemeense zakkenrollers die hun slag sloegen tijdens de Gay Pride in Amsterdam, pleit politiebaas Pieter-Jaap Aalbersberg voor betere uitwisseling van informatie over iemands antecedenten elders in Europa.

‘Een first offender in Amsterdam die ook first offender was in Parijs en Londen, is een Europese veelpleger.’ Aalbersberg wil een Europese databank. Goed idee.

Strafblad

Tijdens Gay Pride pakte de politie 43 Roemenen op na 400 aangiften van zakkenrollerij. De buit bestond uit smartphones en portemonnees. Slechts een enkele verdachte was in Nederland eerder betrapt en kreeg daarom een hogere straf. De meesten hebben hier geen strafblad.

Maar de kans is groot dat ze bekenden zijn van justitie in hun vaderland en in andere Europese landen: ze behoren vermoedelijk tot een rondreizend crimineel circus. Vreemd dat rechters die informatie niet kunnen meewegen.

Vertrouwen

Een Europese databank heeft – los van de kosten – wel haken en ogen. Samenstelling vereist intensieve samenwerking tussen de afzonderlijke landen en onderling vertrouwen. En grote zorgvuldigheid: één verkeerde letter in een naam en het gaat al mis.

Nog een punt: wat doe je met een verdachte uit zeg Venezuela? Moet justitie dan ook alles uit de kast halen om zijn antecedenten na te trekken? Of profiteert hij ervan dat zijn gegevens ontbreken? Het zwaarder straffen van recidiverende Europese criminelen betekent in dat laatste geval rechtsongelijkheid.

Structuren

Toch is zo’n Europese databank het overwegen waard. Er zijn al registers voor fraude en seksueel misbruik. Die worden gebruikt voor screening om een verklaring omtrent gedrag te verstrekken. Informatie over veroordelingen elders voor onder meer zakkenrollerij kan eventuele structuren blootleggen: wie maken deel uit van een criminele bende die grensoverschrijdende criminaliteit pleegt?

Het zou goed zijn als de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken het pleidooi van Aalbersberg op de volgende JBZ-raad bespreken, begin oktober in Luxemburg. Zakkenrollerij moet op Europees niveau worden aangepakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.