Gerlof Leistra

Bizarre afscheidsbrief van man die zijn zoontjes vermoordde

Door Gerlof Leistra - 10 september 2013

De afscheidsbrief van de vader die in Schoonloo zichzelf en zijn drie zoontjes doodde, laat veel vragen onbeantwoord. Hij zat duidelijk vol haat.

De afscheidsbrief die de 47-jarige kindermoordenaar Bernd K. uit het Drentse Schoonloo per mail verstuurde naar de ‘achterblijvers’, roept veel vragen op. Maandagochtend 9 september werden zijn drie zoontjes (een tweeling van tien en een peuter van twee) en hijzelf dood gevonden in een recreatiebungalow. Opnieuw een familiemoord. De zoveelste.

Bezoek

De brief is gedateerd op 8 september, vermoedelijk in de avond geschreven en gericht aan de ouders van de basisschool van de tweeling. Bernd heeft het over een bezoek zondagavond aan de moeder van de peuter. Hoe laat was dat bezoek? Heeft zijn ex-partner niets gemerkt? Hoe laat is de mail verstuurd?

Meestal sluit justitie het onderzoek als de dader dood is. Net als in het geval de vader die eerder dit jaar zijn zoontjes Ruben en Julian vermoordde en daarna zelfmoord pleegde, zou het verstandig zijn deze familiemoord tot op de bodem uit te zoeken. Om iets te begrijpen van het motief en de voorbereiding van daders en zo wellicht nieuwe familiemoorden te voorkomen.

Verward

De brief zit vol fouten en wekt een haastige en verwarde indruk. Schreef Bernd normaal gesproken foutloos? Hij noemt zichzelf ‘zwaar depressief’. Slikte hij medicijnen? Stond hij onder behandeling?

Hij schrijft dat hij ‘lang’ heeft nagedacht of hij een afscheidsbrief zou achterlaten. Hoe lang liep hij al met zijn moordplannen rond? Heeft hij op internet gezocht naar informatie over (familie-)moorden? Zag hij zondagavond nog de documentaire op SBS6 over het politieteam dat het onderzoek naar de moord op Ruben en Julian deed?

Jeugdzorg

Met de moeder van de tweeling was Bernd al zeven jaar in een vechtscheiding verwikkeld. Klopt het dat deze zaak niet bekend was bij Jeugdzorg? Wat merkte de omgeving van de problemen? Wat wisten de onderwijzers van hun school?

Bern beweert dat de nieuwe partner van de moeder ‘losse handjes’ heeft. Daar is blijkbaar geen melding van gemaakt, anders was Jeugdzorg wel in beeld geweest.

Haat

Duidelijk is dat Bernd verbitterd en uitgeput was en vol haat zat. Hij zag geen andere uitweg dan de kinderen ‘meenemen’. Dat lijkt altruïstisch – een daad van vaderliefde – maar is niets anders dan een agressieve actie vol haat jegens zijn ex-partners.

Aan het eind van zijn brief schrijft Bernd: ‘Meer wil ik er niet over zeggen’. Alsof hij alles gezegd heeft. Had hij maar hulp gezocht en er meer over gesproken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.