Gerlof Leistra

Door bezuinigingsplan Opstelten zal Openbaar Ministerie nog meer steken laten vallen

Door Gerlof Leistra - 12 september 2013

Ongeloofwaardig dat minister Opstelten de forse bezuinigingen op het Openbaar Ministerie ‘een kans’ noemt. Nu al maakt het OM in de afhandeling van strafzaken flinke fouten. Met een nog krapper budget zal dat alleen maar erger worden.

Na de reeds aangekondigde bezuinigingen van 80 miljoen euro dreigt minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) met een extra korting van 50 miljoen in de komende jaren. Dat is in totaal eenvijfde van het budget.

Niet alleen de volledige oppositie is tegen, maar ook de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, de vakbond van officieren van justitie en de rechters.

Vrijuit

Vorig jaar kregen bijna vijfduizend mensen een schadevergoeding omdat ze ten onrechte had vastgezeten. Belangrijke oorzaak is een verkeerde inschatting vooraf op het parket. Door de werkdruk is er weinig tijd een zaak goed voor te bereiden; een deel is uitbesteed aan onvoldoende geschoold personeel.

Bij de rechter blijkt vervolgens dat het dossier aan alle kanten rammelt, en de verdachte gaat vrijuit.

Extra bezuinigen betekent meer plankzaken en nietigverklaringen, langere doorlooptijden, meer vrijspraken en bijbehorende schadeclaims voor verdachten die ten onrechte in voorlopige hechtenis zaten. Dat raakt de kern van de rechtspraak en de rechtsstaat.

Weinig medestanders

Het Openbaar Ministerie (OM) vormt een keten met politie en rechters. De rechters hebben met fusies van rechtbanken en hoven al voldoende bijgedragen. Het is onlogisch om de pijlen alleen op het OM te richten en de politie ongemoeid te laten. Dan zou de minister de pijn beter eerlijk kunnen verdelen.

Vandaag is in Amsterdam de Dag van de Rechtspraak, met als thema: recht op kwaliteit. Misschien kan Opstelten zijn ‘visie’ nog eens toelichten. Hij zal weinig medestanders treffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.