Gerlof Leistra

Politierechter kraakt drugsbeleid Maastricht; tijd voor actie, Den Haag!

Door Gerlof Leistra - 05 september 2013

De praktijk van het gedoogbeleid verschilt bijna per gemeente, intussen dreigt Maastricht opnieuw te worden overspoeld door drugstoeristen. Hoog tijd dat jusitie voor eenheid gaat zorgen.

Dat een politierechter het drugsbeleid in Maastricht ongeldig acht, illustreert de verwarring rond het selectief gedogen. Gisteren ontsloeg de rechter zes bazen en acht werknemers van acht coffeeshops van rechtsvervolging.

De verdachten gaan daarmee vrijuit en krijgen geen straf voor de verkoop van wiet aan buitenlandse toeristen.

Overlast

In een poging de enorme toeloop van drugstoeristen te stoppen, voerde de gemeente Maastricht het zogeheten ingezetenencriterium in: verkoop mag alleen aan meerderjarige burgers die officieel in Nederland wonen.

In eerdere rechtszaken bleef deze variant op de wietpas overeind. Maar de politierechter vraagt zich af of het strafrecht wel is bedoeld om het probleem van de gemeente op te lossen. Volgens haar leidt het verbod tot meer overlast.

Het is goed dat het Openbaar Ministerie meteen in beroep is gegaan tegen de opmerkelijke uitspraak van de politierechter die – anders dan bij een meervoudige kamer – alleen beslist. Hogere rechters moeten de verschillende uitspraken nu op één lijn brengen en daarmee voor eenheid zorgen.

Kluif

Intussen moeten minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie en de Tweede Kamer Maastricht te hulp schieten met duidelijke wetgeving. Dat zal een hele kluif worden, want de praktijk van het gedoogbeleid verschilt bijna per gemeente.

Zonder juridische basis voor de pragmatische aanpak in Maastricht zullen de drugstoeristen Limburg weer overspoelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.