Arthur van Leeuwen

UMC Radboud geeft goede voorbeeld met publicatie overlevingscijfers

Door Arthur van Leeuwen - 13 september 2013

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen publiceert voor het eerst overlevingscijfers voor kanker. Dat zouden alle ziekenhuizen moeten doen – en niet alleen voor de behandeling van kanker. De patiënt heeft recht op eerlijke informatie.

Met het openbaar maken van overlevingscijfers voor longkanker en eierstokkanker neemt het UMC St Radboud een radicale stap, en dat is prijzenswaardig. Te meer omdat er geen weg terug is.

De buitenwereld verwacht dat het ziekenhuis in de toekomst doorgaat, en voor meer aandoeningen. Het ziekenhuis neemt dus bewust een risico: zijn de resultaten slechter dan gemiddeld, dan weten de patiënt en de verzekeraar die de zorg inkoopt dat ook.

Onder de maat

Voor de patiënt is dergelijke informatie pas nuttig als alle ziekenhuizen hun prestaties openbaar maken. Het is te hopen dat het goede voorbeeld doet volgen. Tegenstanders schermen met nep-argumenten, als zou de patiënt alleen voor het ziekenhuis dichtbij kiezen, of te dom zijn om grafieken te lezen.

Wacht maar tot ze werkelijk kunnen kiezen – en weten welk ziekenhuis echt onder de maat is.

Helaas is het te vroeg voor optimisme. Al zijn de ziekenhuizen verplicht hun sterftecijfers, en dan niet eens uitgesplitst naar ziekte, openbaar te maken – één op de drie vertikt het. De minister noch de Inspectie doet er iets aan.

Overleving

Kennelijk is er meer nodig dan een vrome afspraak met ziekenhuizenkoepel NVZ om tot daden te komen.

Elsevier bepleit al sinds 2008 openbaarmaking van sterftecijfers, ook langs juridische weg, maar in vijf jaar tijd is Nederland domweg te weinig opgeschoten. Minder dan de meeste andere West-Europese landen.

In de Verenigde Staten kan iedere burger die zich wil informeren over risico’s, sterfte en overleving per aandoening alle cijfers vinden op een website van de overheid – in luttele seconden.

Fatsoen en moed

Medisch specialisten zijn wel bezig hun registraties te verbeteren, want niet alle gegevens zijn voor alle ziekenhuizen even betrouwbaar. Onder cardiologen en oncologen wint het besef terrein dat burgers in elk geval recht hebben te weten waar de zorg níet goed is.

Het UMC St Radboud zegt er alvast netjes bij waar de cijfers wel en niet betrouwbaar zijn, en dat snapt de burger best. Openbaarheid gaat uiteindelijk om fatsoen en moed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.