Gerlof Leistra

Vrijgelaten terrorist Samir A. blijft een tikkende tijdbom

Door Gerlof Leistra - 06 september 2013

Terecht dat het Openbaar Ministerie Samir A. langer wilde vasthouden. Nu de moslimterrorist toch vrij is, is het voor iedereen beter als hij Nederland zo snel mogelijk verlaat.

Dat moslimterrorist Samir A. (27) sinds vrijdag weer vrij man is, zit justitie terecht niet lekker. Weliswaar heeft hij twee derde van zijn straf van negen jaar uitgezeten, maar het Openbaar Ministerie (OM) wilde hem niet voor niets een jaar langer vasthouden.

Hij zou nog steeds gevaarlijk zijn en was geen modelgevangene. De rechter vond dat gevaar onvoldoende aangetoond. Nu moet de reclassering hem ‘begeleiden’: een schier onmogelijke taak.

Smartphone

In 2008 kreeg Samir A. negen jaar wegens het beramen van terroristische aanslagen op Nederlandse politici en het hoofdkwartier van de AIVD. Hij zat vijf jaar op de terroristenvleugel van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

In de Rotterdamse Schie beschikte hij in zijn cel illegaal over een smartphone. Een medegevangene zou hij om explosieven hebben gevraagd om bij zijn vrijlating een aanslag te plegen. Van die laatste verdenking is hij vrijgesproken.

Huis

Zelf wilde Samir zich na zijn vrijlating met zijn vrouw en kinderen vestigen in de Verenigde Arabische Emiraten. Met zijn smartphone zou hij een huis hebben gezocht. Voorlopig heeft hij een emigratieverbod en mag hij niet in Den Haag en Zoetermeer komen.

Verder heeft hij een contactverbod met een aantal personen en mag hij – welkom terug in het vrije Nederland – niet met de media praten. Meest opmerkelijk: hij mag niet opnieuw strafbare feiten plegen.

Voor alle partijen zou het beter zijn dat Samir A. het land zo snel mogelijk verlaat. In Nederland heeft hij niets te zoeken. Een gefrustreerde terrorist is een tikkende tijdbom.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.