Arendo Joustra

Koning had een goed begin, maar de echte test moet nog komen

Door Arendo Joustra - 30 december 2013

Koning Willem-Alexander heeft in zijn eerste acht maanden als vorst voldaan aan de belangrijkste eis: geen fouten maken. Het voortdurende vergelijken met zijn moeder is begrijpelijk, maar de ultieme test moet nog komen.

Koning Willem-Alexander kan terugkijken op een geslaagd eerste jaar van zijn koningschap. Voor hij begon, twijfelden degenen die nog vasthielden aan het verouderde beeld van ‘prins pils’ aan zijn kunde.

Maar vanaf dag één, 30 april 2013, stond de Koning er zonder mankeren. Ook volgens zijn critici.

Uiteraard kunnen na slechts acht maanden geen grote conclusies worden getrokken over een koningschap dat nog drie decennia kan duren. In elk geval heeft hij voldaan aan de belangrijkste eis om in het begin geen fouten te maken. Dat is belangrijker dan iets goed doen, omdat fouten in de beeldvorming langer beklijven.

Ultieme test

Dat hij voortdurend wordt vergeleken met zijn moeder, waarbij uiteraard de verschillen meer aandacht krijgen dan de overeenkomsten, is begrijpelijk. Al moet wel worden bedacht dat een jonge Koning, met uiteraard een vlottere en moderner taalgebruik, wordt afgezet tegen een oude Koningin. En niet tegen de Koningin die ze was toen zij in 1980 begon.

De ultieme test voor koning Willem-Alexander moet uiteraard nog komen als de Koning moet optreden bij een ramp of politieke crisis waarbij zijn hulp wordt gevraagd.

Van de drie grote redes die hij dit jaar heeft gehouden – de Inhuldigingstoespraak, de Troonrede en de Kerstboodschap – was de laatste eigenlijk de minste. Niet wat de tekst betreft. Net als zijn grootmoeder koningin Juliana gebruikte hij spreektaal; de Kersttoespraken van koningin Beatrix waren meer om te lezen dan om te beluisteren.

Stilstaande klok

En uiteraard was het mooi dat hij de traditie voortzette om in verband met het Kerstfeest te spreken over ‘licht in de duisternis’. Het is een frase waarmee in 1931 koningin Wilhelmina haar allereerste Kersttoespraak begon en die ook steeds werd gebruikt door haar dochter en kleindochter.

Maar de 2,3 miljoen kijkers – het grootste aantal sinds 2000 toen de Kersttoespraak voor het eerst via de televisie werd uitgezonden – moeten toch wat teleurgesteld zijn geweest.

In het oog sprongen vooral de stilstaande klok en, groot in beeld, de zwarte gesp-schoen aan de voet van de Koning.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.