Gerlof Leistra

De verhuftering van de samenleving moet stoppen

Door Gerlof Leistra - 04 februari 2014

Van brutale kinderen tot agressie tegen hulpverleners: waar een samenleving verhuftert, wordt asociaal gedrag de norm. Meer controle, het lef om elkaar aan te spreken op wangedrag en stevige straffen moeten het tij keren.

Het wangedrag van burgers loopt de spuigaten uit. Politieagenten, ambulancemedewerkers, brandweerlieden, parkeerwachten, NS-personeel, ambtenaren: aan de lopende band wordt ze de huid vol gescholden.

Vaak gaat het nog verder: spugen, schoppen, slaan. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alleen al de tweets van agenten over hun verbijsterende ervaringen in het afgelopen weekeinde spreken boekdelen. Dat moet stoppen.

Slachtoffers zeggen vaak gelaten dat ze een dikke huid hebben gekregen, maar dat is de omgekeerde wereld. Zo ondermijnt de verhuftering het welzijn en zelfs de veiligheid van ons allen.

Aangifte

Wangedrag moet worden gecorrigeerd. Wie niet luisteren wil, moet maar voelen. Een boete en desnoods een taak- of celstraf zorgt ervoor dat mensen zich de volgende keer wel bedenken. De politie ondergraaft haar eigen positie als agenten alles maar pikken.

Hulp- en dienstverleners moeten aangifte doen als ze onheus worden bejegend. Ook zouden medeburgers vaker kunnen ingrijpen als ze zien dat een ander zich misdraagt.

Het begint natuurlijk met de opvoeding. Ouders vinden het bijna normaal dat hun kind brutaal is. Niets tegen mondige kinderen, maar een grote mond hoort niet.

Kuddedieren

Ouderen moeten het goede voorbeeld geven, en daar ontbreekt het vaak aan. De opgeheven vinger in het verkeer, door rood licht rijden, voordringen, luidkeels praten in de stiltecoupé: verhuftering is overal en van alle leeftijden.

In het buitenland lijken de mensen beschaafder. In Engeland wordt de rij gerespecteerd, in de Verenigde Staten laat je het wel uit je hoofd een agent te schofferen. Die mensen zijn niet beter dan Nederlanders. Er is gewoon meer controle en er wordt opgetreden tegen wangedrag.

Mensen zijn kuddedieren en passen zich aan. Waar een samenleving verhuftert, wordt dat de norm. Meer controle en steviger ingrijpen moeten het tij keren. Intussen moeten mensen naar zichzelf kijken en het lef hebben een ander aan te spreken als die ontspoort: stop de verhuftering!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.