Gerlof Leistra

Onder nieuwe tbs was Van der Ploeg mogelijk nooit vrijgelaten

Door Gerlof Leistra - 26 februari 2014

Antonio Marcos van der Ploeg (25) werd na tweemaal jeugd-tbs uiteindelijk weer vrijgelaten. Onder de nieuwe regels voor jeugdige delinquenten die op 1 april ingaan, was Van der Ploeg mogelijk nooit op vrije voeten gesteld.

Zijn ze nog in Nederland of zijn ze met hun gestolen auto al diep Duitsland ingereden: de klopjacht op het gewelddadige duo Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) wordt steeds intensiever.

Niet alleen de Nederlandse en Duitse politie speuren dag en nacht, ook miljoenen burgers zijn mede door de vele berichtgeving extra alert.

Spoorloos

Voor zover bekend sloegen de twee maandag voor het laatst toe. In de middag opende Antonio het vuur toen ze op een camping in Enschede werden betrapt bij een inbraak. Daarbij raakte de eigenaar van een caravan gewond.

Later die dag gijzelden ze een gezin, dwongen de vader in zijn auto te stappen en gooiden hem er vlak over de grens in Duitsland uit. Sindsdien regent het tips van mensen die denken dat ze het duo gezien hebben. Maar voorlopig zijn ze nog spoorloos.

Adolescentenstrafrecht

Van het duo is Antonio al langer bekend bij justitie en politie. Vanwege eerdere geweldsmisdrijven kreeg hij in 2004 voor het eerst jeugd-tbs en twee jaar later nog een keer. Maar de gedwongen behandeling heeft blijkbaar niets opgeleverd.

Met de introductie van het adolescentenstrafrecht per 1 april, ontstaat de mogelijkheid een jeugd-tbs over te laten gaan in tbs voor volwassenen als iemand nog steeds gevaarlijk is. Nu eindigt de zogeheten pij-maatregel na maximaal zes jaar, of iemand gevaarlijk is of niet.

Marcos van der Ploeg is ondanks zijn problemen op een gegeven moment vrijgelaten. Onder de nieuwe regels was dit mogelijk niet gebeurd.

Antisociale trekken

De achtergrond van Marcos van der Ploeg speelt een belangrijke rol. Als baby van vier maanden kwam de Braziliaanse Antonio naar Nederland, waar hij is geadopteerd door een doodgoed Fries slagersechtpaar. Gelukkig gaan de meeste adopties goed, maar in zijn geval was van meet af aan sprake van een valse start.

In een politiedossier uit 2006 wordt gesproken van ‘verwaarlozing in de eerste levensfase waardoor een slechte hechting met sleutelfiguren is veroorzaakt’.

Uit het vonnis blijkt dat er sprake is van ‘gebrekkige ontwikkeling van de geestelijke vermogens’ en ‘scheefgroei in de persoonsontwikkeling met antisociale trekken’. Dit is een gevaarlijke cocktail voor later misdadig gedrag gebleken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.