Gerlof Leistra

Tenenkrommend ‘college’ van ex-advocaat Bram Moszkowicz

Door Gerlof Leistra - 12 februari 2014

Het narcisme droop ervan af, dinsdagavond in het DeLaMar Theater. Ex-advocaat Bram Moszkowicz vindt dat hem groot onrecht was aangedaan door zijn voormalige beroepsgenoten. Maar over het feit dat hij de fiscus heeft misleid, sprak hij niet.

Dat ex-advocaat Bram Moszkowicz een groot ego heeft, was bekend. Maar dat hij dinsdagavond in zijn ‘Theatercollege’ van ruim twee uur geen greintje zelfinzicht toonde, was tenenkrommend. Aan hem is een groot strafpleiter verloren gegaan, vindt hijzelf. Wat zeg ik: de grootste ooit.

De vorig jaar na een reeks ernstige fouten als advocaat geschrapte Moszkowicz kreeg in het DeLaMar Theater in Amsterdam alle ruimte van interviewer Harry Starren, ex-directeur van opleidingsinstituut De Baak. Elke zweem van kritiek vanuit de zaal met overwegend fans werd vakkundig weggemasseerd.

Roosteren

In de ogen van de ex-strafpleiter moest hij bloeden voor zijn verdediging van politicus Geert Wilders. Door de rechters in dat strafproces te wraken en oud-raadsheer Tom Schalken tijdens een getuigenverhoor te roosteren, had hij op te veel tenen getrapt.

Met zijn hardhandige verwijdering wilde de beroepsgroep tonen dat zij zelf orde op zaken kan stellen.

Natuurlijk had hij fouten gemaakt, erkende Moszkowicz. Hij had die opleidingspunten moeten halen. De vele contante betalingen had hij bewust aangenomen, hield hij vol. Die vielen in zijn ogen onder zijn beroepsgeheim.

Passie

Dat hij dat geld ook verborgen hield voor de fiscus en daarmee een strafbaar feit pleegde, verzweeg hij wijselijk. En Starren liet het welwillend toe.

Door het opgelegde ‘beroepsverbod’ is Moszkowicz naar zijn zeggen zijn passie kwijt. Maar het had nooit gemogen: ‘Ik kreeg de doodstraf voor een diefstal’. Dat hij een aantal cliënten heeft bedonderd en de fiscus heeft opgelicht: zou hij het zelf echt niet meer weten? Hij sloot zelfs niet uit dat hij over vijf jaar weer terugkeert als advocaat.

Hells Angels

Deze week verscheen een onthullend boek van zijn oudere broer Robert: De straatvechter. Die schetst daarin een ontluisterend beeld van zijn eigen (ex-)advocatenfamilie. Terwijl Robert gisteravond een paar honderd meter verderop zijn ziel grotendeels blootlegde in het tv-programma RTL Late Night, greep broer Bram het podium in de Wim Sonneveld-zaal voor een narcistische theatershow.

In de wandelgangen liep ik Harrie Stoeltie tegen het lijf, zonder Hells Angels-jack. Hij was gekomen voor zijn vriend Bram.

Ik vroeg hem of het klopte dat hij met bad standing uit de motorclub was gegooid. ‘Ik ben nooit weggeweest’, zei Harrie. ‘Dat is je reinste bullshit! Dat mag je opschrijven.’ Kijk, dat is nieuws. Zo werd het toch nog een nuttige avond.

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.