Bram Hahn

Paniek over besmettingsgevaar in vleessector is zwaar overdreven

Door Bram Hahn - 28 maart 2014

Het rapport van Onderzoeksraad over de vleessector blinkt uit in vage beschuldigingen en giswerk. Het is vast niet allemaal perfect geregeld in de vleesverwerkende bedrijven, maar het gaat veel te ver om een hele sector naar de slachtbank te sturen.

Naar aanleiding van de fraude met paardenvlees dat als rundvlees werd verkocht, ging de Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Tjibbe Joustra aan de slag om te onderzoeken hoe het is gesteld met de veiligheid in de Nederlandse vleessector.

Het rapport dat daaruit volgde, Risico’s in de vleesketen, veroorzaakte een storm van verontwaardiging.

De raad slaat alarm over gesjoemel met omgekat vlees, tekortschietende controle op hygiëne en het gebrek aan moreel besef om de voedselveiligheid te borgen. Bovendien zou de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, belast met de keuringen van het vlees, door bezuinigingen zijn uitgehold.

32 doden?

Het rapport koppelt die bevindingen in één adem aan liefst 200.000 ziektegevallen en 32 doden per jaar als gevolg van het eten van besmet vlees. Zo komt je boodschap wel over, ja.

Maar wie het rapport grondig leest, zal zich verbazen over de gebrekkige diepgang van het onderzoek en het gemak waarmee boterzachte cijfers in verband worden gebracht met de dagelijkse praktijk in de vleessector.

De 200.000 zieken zijn gebaseerd op een onderzoek uit 2009, waarin staat dat er 680.000 mensen ziek worden van besmet voedsel: de overgrote meerderheid wordt dus ziek van andere voedingsmiddelen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde daarnaast in 2012 nog een daling van het aantal meldingen van voedselinfecties.

Consument

Bovendien is zelden duidelijk waar de besmetting optreedt: in de slachterij, bij de uitbeender, tijdens transport, in de supermarkt, of – niet ondenkbaar: thuis bij de consument, waar al helemaal geen keurmeester toekijkt of het vlees wel zorgvuldig wordt gekoeld en verwerkt.

Het rapport is daarnaast zeer vaag over het aantal geconstateerde incidenten: de raad bezocht slechts vijftien bedrijven in de vleesketen.

Het is vast niet allemaal perfect geregeld in de vleesverwerkende bedrijven, maar om nou een hele sector op basis van zulk nattevingerwerk naar de slachtbank te sturen: zwaar overdreven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.