Arendo Joustra

Eerste twaalf maanden van Willem-Alexander zijn vlekkeloos verlopen

Door Arendo Joustra - 25 april 2014

Een vaak gehoord bezwaar tegen de monarchie is de erfopvolging, omdat deze anderen uitsluit van de functie. Er is weinig oog voor het enorme voordeel hiervan.

Voor de opvolging van de Amerikaanse president Barack Obama lopen twee kandidaten zich warm. De eerste is Hillary Clinton, vrouw van voormalig president Bill Clinton. De tweede is Jeb Bush, zoon van voormalig president George H.W. Bush en broer van oud-president George W. Bush.

Het deed Jebs moeder Barbara verzuchten of er geen andere families zijn dan de Kennedy’s, de Clintons en de Bushes die kandidaten voor het presidentschap kunnen leveren.

Geboorte

In Nederland speelt dit probleem niet, want hier levert per definitie één familie, Oranje-Nassau, het staatshoofd. Er komt geen verkiezing of sollicitatiecommissie aan te pas, je wordt het simpelweg door geboorte.

Een vaak gehoord bezwaar tegen de constitutionele monarchie is juist die erfopvolging. Niet alleen sluit die anderen uit voor de functie, het is ook maar de vraag of deze vorm van selectie de beste kandidaat oplevert.

Schamen

Er is vaak weinig oog voor het enorme voordeel van erfopvolging, namelijk dat vanaf de geboorte al kan worden begonnen met de voorbereiding op de functie. En dat ook tijdig kan worden bijgestuurd (en soms uitgeweken naar een ander familielid).

Altijd prettig om een staatshoofd te hebben voor wie je je niet hoeft te schamen. Die met mes en vork heeft leren eten, zijn talen spreekt en niet direct onder de indruk is van pracht en praal, zoals koning Willem-Alexander bewees toen hij onlangs door het Kremlin liep.

Voor een Koning die een paar decennia moet meegaan, is het wellicht wat vroeg om na een jaar al te oordelen. Maar als je iets kunt zeggen, is het dat zijn eerste twaalf maanden vanaf dag één vlekkeloos zijn verlopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.