Afshin Ellian Afshin Ellian

Nieuwe naam maakt de Ibn Ghaldounschool er niet beter op

Door Afshin Ellian - 28 april 2014

De Rotterdamse Ibn Ghaldounschool herrijst als Avicenna College. Daarmee kiest de school, bekend vanwege de examenfraude, voor een nogal schaamteloze verwijzing naar een grote Perzische geleerde.

Niet de naam maar de inhoud bepaalt of iets kwaliteit heeft. Wat niet presteerde, kan onder een nieuwe naam niet tot grote prestaties in staat zijn.

Elsevier.nl meldt dat de voormalige Ibn Ghaldoun-school per 1 augustus verdergaat als het islamitische Avicenna College. De school heet nu nog De Opperd.

Vreemde gang van zaken. De islamitische school Ibn Ghaldoun werd opgeheven vanwege tentamendiefstal en andere wanordelijkheden. De school deugde niet. Als het geen ‘islamitische school’ had geheten, was ze allang opgeheven.

Woestijntijdperk

Ibn Ghaldoun was volgens weekblad Elsevier een broeinest van salafisten. De islamitische fundamentalisten veroorzaakten chaos in de school.

Zij vonden dat de school moest voldoen aan strenge islamitische eisen. De school hinkte op twee gedachten: met het ene been stond de school in Nederland, met het andere in het woestijntijdperk van de islam.

Ibn Ghaldoun (1332-1406) was een middeleeuwse denker uit Noord-Afrika, een grote geleerde en zeker geen fundamentalist. In zijn geboorteland Tunesië is iedereen trots op hem. Dat islamitische schooltje in Rotterdam verdiende de naam Ibn Ghaldoun niet.

Tombe

En nu gaan ze de naam van een van de grootste geleerden uit het Oosten gebruiken: Ibn Sina oftewel Avicenna, bijna Sjeik al-Rays.

Avicenna (980-1037) werd geboren in Bukhara, onder de heerschappij van een Perzische dynastie, nu gesitueerd in Oezbekistan. Indertijd behoorde dat gebied tot Perzië. Daarom spraken ze er nog Perzisch.

Hij schreef in het Arabisch, de wetenschappelijke taal van die tijd, maar voltooide ook enkele boeken in het Perzisch.

Diefstal

Avicenna werd begraven in de Iraanse stad Hamadan. Een enorme en mooie tombe is voor hem gemaakt in opdracht van Mohammad Reza Sjah. In Hamadan ligt ook de Joods-Perzische koningin Esther begraven. Esther en Mordechai uit het Oude Testament.

Hij was wellicht de grootste geleerde die het Oosten ooit heeft gekend. Is het geen heiligschennis dat een school die ondermaats presteerde en door allerlei gebeurtenissen zoals diefstal van tentamens werd opgeheven, de naam van zo’n grote geleerde gaat gebruiken?

Avicenna was in geen enkel opzicht een fundamentalist. Sterker nog: hij was een wijndrinkende, grote filosoof en arts die vanwege zijn liefdesaffaires geen rust kende.

Fictie

Avicenna is actueel geworden door de verfilming van de roman The Physician van Noah Gordon. De Duitse vertaling daarvan Der Medicus deed het veel beter dan de oorsponkelijke Engelse versie.

Vorig jaar werd The Physician verfilmd. Het is fictie. De auteur liet zich inspireren door de persoonlijkheid van Avicenna. Hij woonde en werkte inderdaad een tijdje in de stad Isfahan en had een paar joodse en Zarathustra-aanhangers als leerling gehad. Het is een mooie film.

In de roman wordt gebruikgemaakt van hedendaagse politieke feiten. De koning van Isfahan is een verlichte despoot: hij laat filosofie en geneeskunde doceren in Isfahan.

Verlichte despoot

Joden mochten vrijelijk leven in zijn stad en hadden zelfs een synagoge. Maar de ayatollahs van de stad met hun fundamentalistische aanhangers kwamen in opstand tegen de verlichte despoot.

De fundamentalisten waren tegen de filosofie en tegen het wetenschappelijke denken in het algemeen. Ze hadden een zondebok nodig, en dat werden de joden van Isfahan. De imams hitsten de massa op tegen de joden en Avicenna.

De imams gingen een bondgenootschap aan met de vijanden van de koning. Ze dienen zich aan als de vijfde colonne. Maar de verlichte despoot is en blijft een despoot en geen wijze, rechtvaardige koning.

Zelfmoord

Deze feiten doen ons denken aan de verlichte despoten in het huidige Midden-Oosten. De fundamentalisten winnen, de sjah werd vermoord, de filosoof pleegt zelfmoord.

Een deel van joden werd uitgeroeid. De rest vlucht naar het Westen. In werkelijkheid gebeurt dat elke dag.

U merkt dat ik me beledigd voel door de naamswijziging van de wanpresterende islamitische school. De school, met salafistische, anti-wetenschappelijke, achterlijke figuren mag de naam van de grootste geleerde uit het Oosten niet misbruiken.

Afvallige

Die pretentie is stuitend en onaanvaardbaar. Bovendien adviseer ik de salafisten om in opstand te komen tegen deze naam, omdat bijna alle grote salafisten en andere islamitische fundamentalisten Avicenna’s verdiensten afwijzen.

Avicenna was een afvallige die in plaats van de Koran de Grieken las. En hij was een sjiiet.

Ja broeders, span gerust een kort geding aan. De school moet Abu Osama, Abu Amerikyya, Abu Rotterdamyya of zoiets gaan heten.

Komen jullie er niet uit, kies dan voor een bloem: Abu Tulp. Met de toevoeging ‘Abu’ komt u misschien in aanmerking voor subsidie wegens multiculturalisme, gematigde islam, integratie.

Ananas

Dat ik zo meelevend en aardig voor jullie ben, is uit eigenbelang. Ik wil niet dat u – historische vijanden van Avicenna en andersdenkenden – deze naam, deze eeuwige bloem uit Perzië gaat gebruiken.

Wellicht vindt u de tulp ongeschikt omdat daarover geen hadith bestaat. Inderdaad: de profeet kende de tulp niet. Maar de ananas kende hij wel, en er is waarschijnlijk een hadith te vinden over hoe de profeet Mohammed ananas at.

Doe me een plezier en noem jullie school Abu Tulp of Abu Ananas.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.