Gerlof Leistra

Op sleeptouw door de Rotterdamse onderwereld

Door Gerlof Leistra - 11 april 2014

Amsterdam wordt vaak gezien als capital of crime, iets waar Rotterdamse criminelen dankbaar van profiteren. In het boek Rotterdamse penoze neemt schrijver Gerhardt Mulder de lezer mee op sleeptouw in crimestad Rotterdam.

In de Colombiaanse havenplaats Cartagena is afgelopen dinsdag 7.000 kilo cocaïne onderschept die bestemd was voor uitvoer naar Rotterdam.

De drugs zaten verstopt in een container met ananaspulp. De onderschepte megapartij illustreert de sleutelrol van ‘010’ in de georganiseerde misdaad. Vanuit de haven in Rotterdam wordt half Europa van drugs voorzien.

Drugscriminelen

Rotterdamse criminelen profiteren dankbaar van het feit dat Amsterdam geldt als capital of crime. Amsterdamse drugscriminelen als Klaas Bruinsma, Mink Kok en het duo Sam Klepper en John Mieremet werden Beruchte Nederlanders.

Maar wie kent Rotterdamse drugsbaronnen als Kobus Lorsé en Cock Steenbergen? Of de gewelddadige Antilliaanse familie Saez?

Hoofdrol

In zijn boek Rotterdamse penoze. Over kruimeldieven en keiharde killers neemt Gerhardt Mulder de lezer op sleeptouw door de havenstad.

Hij bezoekt in alle stadsdelen kroegen, stelt ons aan oude criminelen voor en vertelt per wijk wat er op misdaadgebied zoal gebeurd is. In veel verhalen spelen drugs en drank de hoofdrol.

Misdaad

Mulder is een geboren verteller. Alsof je naast hem op de barkruk zit. Zijn smeuïge anekdotes schetsen een mooi beeld van het Rotterdamse milieu vroeger en nu.

In de gesprekken met de penoze en oude hoeren is hij op zijn best. Maar zodra hij op eigen gezag over misdaad schrijft, is vaak onduidelijk waar hij die kennis aan ontleent.

Kroongetuige

Neem de liquidatie van de Rotterdamse huurmoordenaar Henk Boom in Amsterdam-Noord, op 16 maart 2003. Mulder beweert doodleuk dat die liquidatie is gepleegd door huurmoordenaar Giuseppe la Serpe.

Dat zou groot nieuws zijn: als kroongetuige in het grote liquidatieproces heeft La Serpe justitie bezworen dat de moord op Cees Houtman in 2005 zijn eerste en enige levensdelict was.

Bewijs

Als ik Mulder bel waar hij zijn bewering op baseert, mailt hij even later één vermelding op de blogspot Pasteurella. Dat is toch geen hard bewijs!

En zo springen meer slordigheden in het oog. Mulder is duidelijk geen crimespecialist. In zijn boek toont hij zich een prettige gids in de horeca van Rotterdam.

Goed dat hij de havenstad in de schijnwerpers zet. De verhalen liggen op straat. Maar kroegpraat is geen true crime.

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.