Gerlof Leistra

Overheid moet motorclubs scherp in de gaten houden om dodelijke machtsstrijd te voorkomen

Door Gerlof Leistra - 03 april 2014

Het wordt dringen in ons land voor motorclubs die zichzelf onaantastbaar wanen. De overheid moet zeer alert zijn om te voorkomen dat er doden vallen bij de strijd tussen Bandidos, Hells Angels, No Surrender en Satudarah.

Door de recente komst van de internationaal gevreesde motorclub Bandidos naar ons land wordt het druk aan het front. De Bandidos gelden als aartsvijand van de Hells Angels. In korte tijd zijn er al vier aanslagen gepleegd op woningen en een clubhuis van Bandidos.

De overheid moet alles doen om te voorkomen dat de motorclubs zich onaantastbaar wanen en een biker war ontketenen.

Grondrecht

Inmiddels zijn er vier motorclubs waaraan politie, justitie en gemeenten de handen vol hebben. Naast de Hells Angels en de Bandidos gaat het om Satudarah en No Surrender.

Juridisch gezien zijn het geen criminele organisaties, maar organisaties waarvan verdacht veel criminelen lid zijn. Individuele leden maken zich onder meer schuldig aan moord, afpersing, drugs- en wapenhandel.

Een eerdere poging om de Hells Angels te verbieden, mislukte. Met succes deden de motorduivels een beroep op de vrijheid van vereniging. Dat grondrecht geldt in de regel voor iedereen.

Toch kunnen de instanties niet rustig achteroverleunen. Zolang een verbod niet haalbaar is, ligt een andere tactiek voor de hand. Gemeenten moeten streng zijn in het verlenen van vergunningen voor een clubhuis en de organisatie van feesten en evenementen.

Fiod

Door een strikt beleid van de gemeente hebben de Hells Angels in Amsterdam na de sluiting van hun clubhuis nog altijd geen officieel onderkomen.

Veel leden van motorclubs verdienen de kost door hard te werken, maar er zijn ook nogal wat ‘windhappers’: lieden die geen regulier inkomen genieten en nergens staan ingeschreven. De fiscus en de fiod moeten streng controleren waarvan ze leven – vermoedelijk van misdaad – en ze op de huid zitten.

Door een streng handhavingsbeleid beseffen de motorclubs dat ze niet ongestraft kunnen doen wat ze willen. In een machtsstrijd in de motorwereld heeft niemand zin. Dan is het wachten tot er onschuldige doden vallen.

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.