Jelte Wiersma

Tijd dat roekeloze racers op fietspaden risicopremie gaan betalen

Door Jelte Wiersma - 22 april 2014

Racen met fietsen op de openbare weg brengt argeloze burgers in gevaar. Een risicopremie op de zorgverzekering kan zorgen voor een gedragsverandering bij de wegpiraten.

Wat bezielt mannen om in hun vrije tijd in rare kleren over openbare fietspaden te racen? Ze zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen, blijkt uit een onderzoek dat de Stichting VeiligheidNL dinsdag publiceerde.

Terwijl het verkeer als geheel steeds veiliger wordt, neemt het aantal doden en gewonden op fietspaden de laatste jaren toe, tonen de jaarlijkse rapportages van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In de kreukels

Vooral ongevallen door botsingen tussen fietsers onderling en eenzijdige ongevallen leidden vorig jaar tot 200 doden en 340.000 (licht)gewonden. De Stichting VeiligheidNL zoomde in op een groep waarover Elsevier in 2009 al schreef: de racefietsers. Destijds werd advocaat Bénédicte Ficq op het fietspad in Bloemendaal ondersteboven gefietst door wielrenners. Ze raakt flink gewond en kon twee weken niet werken.

Racefietsers rijden niet alleen gewone fietsers, maar ook zichzelf in de kreukels: vorig jaar moesten er 4.200 naar de spoedeisende hulp, een verdubbeling sinds 2010. De gewonden zijn vooral 40-plussers (60 procent).

Repressief

Racefietsers erkennen dat hun gedrag verbetering behoeft, maar toch geeft 74 procent gewone fietsers de schuld van ongevallen. Conclusie van VeiligheidNL: ‘Al met al kan gezegd worden dat het aantal botsingen is toegenomen en er lijken algemene (gedrags)problemen aan ten grondslag liggen’.

Dat is een eigenaardige conclusie. Bestaat er zoiets als algemeen gedrag? Het zijn individuen die soms alleen en soms in groepen fietspaden en wegen onveilig maken.

De staat kan deze individuen bijsturen door repressieve maatregelen: boetes, inbeslagname van de fiets en zelfs werkstraffen, maar dat is praktisch nauwelijks te doen.

Premie

Het beste zou zijn dat deze mensen een andere hobby zoeken, maar ook dat is nauwelijks af te dwingen.

Misschien is het beter een appèl te doen op verzekeraars. Niet-rokers kunnen al kortingen krijgen op hun zorgpremie. Verzekeraars zouden ook niet-racefietsers kunnen belonen en racefietsers straffen.

Laat racefietsers een risicopremie betalen. Daarmee wordt in elk geval een deel van de extra zorgkosten die ze met hun roekeloze gedrag maken, gecompenseerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.