Gerlof Leistra

Veel te softe aanpak voetbalgeweld zal ontsporingen Ajax-hooligans niet stoppen

Door Gerlof Leistra - 29 april 2014

Dat dertig Ajax-hooligans die na afloop van Heracles-Ajax voor 40 mille schade aanrichtten in de trein een dag later vrijkwamen, illustreert de softe aanpak van voetbalgeweld. Alleen harde maatregelen kunnen de ontsporingen stoppen. Intussen moet Ajax zich distantiëren van de harde kern.

Binnen twintig minuten sloopten de losgeslagen ‘supporters’ – ongetwijfeld strak van de drugs – afgelopen zondag negen treinstellen en intimideerden doodsbange medereizigers.

Aanpassing

Verdachten van vernielingen kunnen helaas niet in voorlopige hechtenis worden genomen. Terecht heeft minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie een aanpassing van de wet voorgesteld die dat in de toekomst mogelijk maakt.

Dat voorstel moet nog door de Eerste Kamer. Als die akkoord gaat, blijven de vandalen vastzitten tot hun zaak dient.

Een boete is niet voldoende om dit tuig tot de orde te roepen. Het zou beter zijn ze een forse werkstraf op te leggen: reinigen van treinen bijvoorbeeld. En dan het liefst tijdens wedstrijden van Ajax. Natuurlijk moet de schade tot de laatste cent worden verhaald.

Polletje

Ajax moet veroordeelde hooligans voor bepaalde tijd uit de Arena weren. Wie zich opnieuw misdraagt, hoort een levenslang stadionverbod te krijgen.

Nu zit de club doodleuk aan tafel met een crimineel als Martin ‘Polletje’ van de P. – veroordeeld voor een viervoudige dodelijke schietpartij in een Haarlemse seksclub in 2000 – en bewierookt de club ten onrechte de in 2011 geliquideerde hooligan Sven Westendorp.

Stewards en werknemers van Ajax worden geregeld met de dood bedreigd. Wie ‘voor de lol’ vernielingen aanricht, mensen bedreigt en geweld gebruikt, heeft in het stadion niets te zoeken. In dat geval hebben alleen keiharde sancties zin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.