Gerlof Leistra

Zijn straf was te mild, maar ook Volkert van der Graaf heeft recht op bescherming

Door Gerlof Leistra - 02 mei 2014

Een aanslag op Volkert van der Graaf zou ook een aanslag op de rechtsstaat zijn. De moordenaar van Pim Fortuyn kreeg een te milde straf, maar nu hij vrij is, heeft hij net als iedereen recht op privacy en bescherming.

Dat Volkert van der Graaf vandaag vrijkwam uit de gevangenis, heeft hij te danken aan het opvallend milde vonnis van zijn rechters. Voor de moord op politicus Pim Fortuyn, op 6 mei 2002, kreeg hij niet conform de eis levenslang, maar ‘slechts’ achttien jaar.

Met aftrek van eenderde van die straf betekende dat feitelijk twaalf jaar voor een geruchtmakende moord en een regelrechte aanslag op de democratie.

Alarmknop

De komende zes jaar moet Van der Graaf zich houden aan een aantal voorwaarden. Zo draagt hij een enkelband, moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering, mag hij niet in Hilversum, Rotterdam en Den Haag komen, geen contact zoeken met de media en moet hij zich laten behandelen door een gedragsdeskundige.

Voor zijn eigen veiligheid wordt hij zeker de eerste tijd bewaakt. Het niveau kan variëren van een camera voor de deur en een alarmknop, tot intensieve surveillance en zelfs zware persoonsbeveiliging. Er zijn nogal wat mensen die hem graag uit de weg willen ruimen. In die zin is Van der Graaf allesbehalve een vrij man en kan die dreiging nog jaren duren.

Spijt

Hoezeer het milde vonnis ook valt te betreuren, Van der Graaf heeft net als iedere Nederlandse burger recht op privacy en op bescherming als er gevaar dreigt. Een aanslag op zijn leven zou ook een aanslag zijn op de rechtsstaat.

Het mooiste zou zijn als Van der Graaf publiekelijk spijt betuigt voor zijn daden en daarna verdwijnt in de anonimiteit. Maar dat lijkt een illusie. Niemand hoeft medelijden met hem te hebben, maar ook Van der Graaf moet rustig kunnen leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.