Eric Vrijsen

AIVD zet slim ‘terugkerende jihadi’s’ in om bezuinigingen te stoppen

Door Eric Vrijsen - 24 juni 2014

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet weten dat ze de jihadi’s niet meer in de gaten kan houden door de bezuinigingen op de geheime dienst. Toch past hier enige relativering.

Het Midden-Oosten staat in brand en daar zwerven zeker honderd Nederlandse jihadstrijders rond die eerdaags terugkeren naar hier. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Dick Schoof, waarschuwt voor deze ‘tijdbommetjes’.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet doorschemeren dat ze de jihadi’s niet meer in de gaten kan houden. Het klinkt als: stop met de bezuinigingen op de geheime dienst.

Een Kamermeerderheid vindt nu dat het AIVD-budget onaangetast moet blijven. Serieuze redenering. Toch past hier enige relativering.

Over de kop

Het budget van de geheime dienst explodeerde sinds 2002: van 50 miljoen naar ruim 200 miljoen euro. Het personeelsbestand ging ook ettelijke keren over de kop. Na tien jaar vonden VVD en PvdA het welletjes.

Volgens het Regeerakkoord moest de dienst 70 miljoen inleveren. Dat klonk dramatisch: een derde van het budget eraf. Maar dat hoefde pas vanaf 2018. De dienst werd voorlopig met ‘slechts’ 10 miljoen gekort. Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (PvdA) verzekerde in de Tweede Kamer dat de besparingen géén gevolgen zouden hebben voor het bespieden van jihadi’s.

Rondzingen

Toch bleef dat geluid rondzingen: ‘Bezuinigen op de AIVD is promoten van jihadstrijders.’ Eind vorig jaar draaiden kabinet en de fracties van D66, ChristenUnie en SGP de bezuinigingen daarom al met de helft terug.

De AIVD hoeft dit jaar nog niks in te leveren. De komende jaren wordt de dienst gekort met 10 miljoen (2015),  22 miljoen (2016), 32 miljoen (2017) en 34 miljoen (vanaf 2018). Pittig, maar de spionnen krijgen toch nog zeker 180 miljoen euro om de staat en zijn burgers te beschermen.

Suggereren

Is dat te weinig? De AIVD mag het suggereren, maar bij gebrek aan openbare informatie kan niemand het verifiëren. Eerder werd gezegd dat de medewerkers die moesten afvloeien – 200 op een totaal van 1.500 – vooral op de juridische afdelingen zaten. Slechts 80 operationele functionarissen zouden hun baan verliezen.

Aangezien de bezuinigingen sindsdien fors zijn beperkt, moet de dienst het gevaar van de uit Syrië en Irak terugkerende islamstrijders tegemoet kunnen treden.

De garantie dat deze lui géén aanslagen plegen in Nederland is daarbij niet te geven. Maar dergelijke garanties geven geheime diensten sowieso nooit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.