Gerlof Leistra

De jacht op de eerste foto van Volkert is afgelopen

Door Gerlof Leistra - 17 juni 2014

Dat de foto van Volkert van der Graaf vroeg of laat in de media zou opduiken, lag voor de hand. De man die twaalf jaar geleden politicus Pim Fortuyn doodschoot en vorige maand voorwaardelijk vrijkwam, is een Beruchte Nederlander.

Vandaag prijkt hij zonder balkje in De Telegraaf. De krant vindt dat er geen sprake is van een onrechtmatige inbreuk op zijn privacy en beroept zich op de ‘nieuws- en informatiewaarde’.

Camera

Het is niet de eerste keer dat beelden van een Beruchte Nederlander na het uitzitten van zijn straf opduiken. Dat overkwam onder anderen Ferdi Elsas, de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Die werd zelfs met draaiende camera ‘overvallen’.

De afweging om de foto’s van Volkert te publiceren is aan De Telegraaf. Opmerkelijk is wel dat de krant hem herkenbaar in beeld brengt en eerder zijn nieuwe woonplaats Apeldoorn onthulde, maar zijn achternaam niet voluit schrijft.

Plastische chirurgie

Door de publicatie weet nu iedereen hoe Van der Graaf eruitziet: een iets steviger postuur en een bril. Van een vermomming of plastische chirurgie is geen sprake.

Of zijn veiligheid hiermee in gevaar is gebracht en hij vanaf nu een wandelende schietschijf is, valt moeilijk te zeggen. De jacht op de eerste foto is in elk geval afgelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.