Gerlof Leistra

FARC is gewetenloze terreurbeweging, toont ‘true thriller’

Door Gerlof Leistra - 24 juni 2014

De ‘ideologische verzetsgroep’ FARC is niets minder dan een gewetenloze terroristische organisatie. Een Colombiaanse politieman werd twaalf jaar lang in vreselijke omstandigheden door de terroristen gevangen gehouden.

Al vijftig jaar zaait de guerrillabeweging FARC dood en verderf in Colombia. De guerrilla’s maken zich schuldig aan bomaanslagen, ontvoeringen en grootschalige drugs- en wapenhandel.

Gezicht van het kwaad

Sinds november 2012 onderhandelt de linkse ‘ideologische verzetsgroep’ op Cuba met de Colombiaanse overheid over vrede. Eén van de delegatieleden is de Nederlandse terrorist Tanja Nijmeijer, lid sinds 2002.

Wie denkt dat de FARC een eerlijke strijd voert, raad ik aan  Het ware gezicht van het kwaad te lezen. In deze waargebeurde thriller beschrijven de Nederlandse politiemannen John Tamerus en Joost van Slobbe het levensverhaal van de Colombiaanse politieman Luis Erazo.

Ontvoering

Eind 1999 wordt Erazo na een aanval door de FARC op een politiebureau diep in het Amazonegebied ontvoerd en vervolgens twaalf jaar lang in de jungle gevangen gehouden. Om te voorkomen dat ze bevrijd worden door het leger en de politie, moeten Erazo en zijn medegevangenen om de zoveel tijd verkassen naar een ander provisorisch kampement. Dat zijn loodzware overlevingstochten.

Aanvankelijk put Erazo hoop uit de radioboodschappen die hij ontvangt van zijn vrouw en dochtertje, maar het leven valt hem steeds zwaarder. Extreme hitte, uitputting, gevaarlijke dieren, marteling: de dood ligt dagelijks op de loer. De auteurs kruipen onder de huid van Erazo en geven zo een indringend beeld van het uitzichtloze bestaan van gijzelaars in de jungle.

Ontsnapping

In 2011 weet Erazo eindelijk te ontsnappen, maar daarmee is zijn leven niet in één klap weer op orde. Tijdens een dienstreis raken Tamerus en Van Slobbe met hem bevriend. Op de vraag wat ze voor hem kunnen doen, verzoekt Erazo hen zijn levensverhaal op te tekenen om de wereld het ware gezicht van het kwaad te tonen.

De ‘true thriller’ is voor een belangrijk deel gebaseerd op gesprekken met Erazo en op diens dagboekaantekeningen. De hiaten hebben de auteurs waar mogelijk opgevuld met ‘open’ informatie. Door de gruwelijke details over het leven in de greep van de FARC zijn de auteurs geslaagd in hun opzet. Het is een mooi eerbetoon aan een moedige politieman en tegelijk een aanklacht tegen een gewetenloze terreurbeweging.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.