Gerlof Leistra

Ferry de Kok schiet bij Volkert van der Graaf als eerste raak

Door Gerlof Leistra - 17 juni 2014

Hoeveel zou de eerste foto na de vrijlating van Volkert van der Graaf opleveren? Veel burgers hoopten stiekem dat zij die eerste plaat zouden schieten en daarna konden cashen, maar die eer was aan freelance-fotograaf Ferry de Kok.

Dinsdag scoorde hij op de voorpagina van De Telegraaf met een messcherpe foto van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Meteen werd er gespeculeerd dat Volkert het op een akkoordje had gegooid met de krant en/of de fotograaf. Onderdeel van de voorwaarden voor zijn vrijlating is echter dat Van der Graaf geen contact heeft met de media.

Anders moet hij alsnog de rest van zijn straf – zes jaar – uitzitten. Natuurlijk weten hij en zijn advocaat dat De Telegraaf die foto als eerste wil hebben en daarvoor alles uit de kast haalt, maar nemen zij het risico dat Justitie achter een eventuele deal zou komen?

Carrière

De foto’s zijn gemaakt op het moment dat Van der Graaf het kantoor van zijn advocaat Stijn Franken aan de Prinsengracht 526 in Amsterdam verliet. Iemand heeft Ferry de Kok getipt, zo meldt De Telegraaf. De rest kun je aan Ferry wel overlaten.

Na zijn carrière als professioneel keeper bij het ijshockey – hij bracht het zelfs tot het Nederlands team – raakte Ferry verzeild in de wereld van de harde misdaad. Hij kende vrijwel alle grote jongens persoonlijk en trok veel op met de in 2005 in Thailand geliquideerde crimineel Johnny Mieremet.

Sterren

Na de vrijlating van Holleeder begin 2012 week De Kok aanvankelijk niet van diens zijde. Natuurlijk had hij na het eerste portret door Peter R. de Vries de beste foto’s van Holleeder. Maar daar liet hij het niet bij. Razendsnel heeft De Kok zich ontwikkeld tot een professioneel fotograaf.

Vaak samen met society-fotograaf Edwin Smulders jaagt hij de godganse dag op nationale en internationale sterren en sterretjes. Vanuit de terrasjes in Oud-Zuid houden de heren alles en iedereen scherp in de gaten. De databank van Ishootpeople is intussen indrukwekkend.

Tipgever

Een tijdje geleden kwam ik in Amsterdam bij het College Hotel aanlopen voor een boekpresentatie van thrillerauteur Patricia Snel. Voor de deur wachtten Ferry en Edwin iedereen op. Ferry had mij al van verre gespot en greep zijn kans. Ik moet zeggen dat ik er goed opsta, Ferry!

Wie in het geval van Volkert de tipgever van Ferry was? Dat kan iedereen zijn. Zelfs een andere bekende cliënt van Franken: Holleeder. Het wachten is op de foto van de tipgever!

Volg Gerlof Leistra op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.