Arthur van Leeuwen

Toch vrije artsenkeuze dankzij slimme zet van minister Schippers

Door Arthur van Leeuwen - 04 juni 2014

Na aanzwellend protest tegen afschaffing van de vrije artsenkeuze, komt minister Edith Schippers met een acceptabel nieuw voorstel: de ‘budgetpolis’.

Het mag ‘het ei van Schippers heten’, dan wel een geslaagde Houdini-act. Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid lanceerde een slim voorstel om uit een patstellling te komen.

Om noodzakelijke bezuinigingen op de zorg door te voeren, zou volgens eerdere plannen de vrije artsenkeuze sneuvelen. Met de optie voor een nieuwe ‘budgetpolis’ zou nu zowel goedkopere zorg als vrije artsenkeuze zijn gered.

Hoe dat plan uitpakt, zal donderdag in de Tweede Kamer blijken, maar de steun van D66, ChristenUnie en SGP is er kennelijk.

Stakende huisartsen

De minister doet er verstandig aan zo de groeiende onrust te bezweren over afschaffen van de vrije artsenkeuze. Een groep huisartsen staakt woensdag een uur, en tal van maatschappelijke organisaties kwamen al in het geweer.

Vooralsnog is het plan even logisch als acceptabel. De burger – wettelijk verplicht om premie te betalen – kan voortaan kiezen uit drie typen verzekeringspolissen.

De ‘budgetpolis’ is de goedkoopste variant, waarbij de verzekeraar bepaalt welke zorgaanbieder de behandeling doet. Daarnaast blijft de ‘naturapolis’ die behandeling door gecontracteerde zorgaanbieders vergoedt, maar waarbij de patiënt een deel zelf moet betalen als hij kiest voor een niet-gecontracteerde aanbieder.

Zo zijn op dit moment de meeste mensen verzekerd. Cruciaal is dat ook de duurdere ‘restitutiepolis’ blijft, waarbij de verzekeraar alle vrijheid van keuze aan de individuele burger laat – tegen volledige vergoeding.

Kleine lettertjes

Op het eerste gezicht is het oude onderscheid terug van een verplicht ziekenfonds voor lagere inkomens en een duurdere particuliere verzekering. Zo is het niet, want in beginsel heeft de consument zelf de keuze uit drie ‘producten’.

Het blijft alleen opletten voor de premiebetaler wat de kleine lettertjes zeggen en hoe de Tweede Kamer de basisverzekering invult. Heet hangijzer: hoe betaalbaar blijft de restitutiepolis?

Zeker is dat als alle burgers altijd alles vergoed krijgen – gecontracteerd of niet – dan kunnen verzekeraars ook niet gericht inkopen op kwaliteit en prijs. En dat was juist de bedoeling.

Zelfbeschikking

Maar daar moet tegenover staan dat de patiënt zich daarover goed kan informeren, en in principe zijn eigen dokters kan kiezen. Voor de huisartsen zal dat altijd het geval zijn.

Hoe de praktijk uitpakt, is afwachten. Maar als liberale minister heeft Schippers in elk geval gedaan wat een liberaal hoort te doen: opkomen voor de individuele vrijheden en zelfbeschikking van de burger – die vooral belangrijk is als het om het vege lijf van de patiënt gaat.

En intussen kan zij doorgaan op weg naar een miljard euro minder kosten van de zorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.