Gerlof Leistra

Waarom is verblijfplaats van Volkert bekendgemaakt?

Door Gerlof Leistra - 11 juni 2014

Dat Volkert van der Graaf zich na zijn vrijlating afgelopen mei op enig moment ergens ‘permanent’ zou vestigen, wist iedereen. Maar waar? Het blijkt de binnenstad van Apeldoorn te zijn, weten we nu dankzij een brief van burgemeester John Berends (CDA). Die bekendmaking betekent een groot risico.

In een brief aan omwonenden schrijft Berends wie hun nieuwe buurman is: de man die in 2002 politicus Pim Fortuyn vermoordde. Het is begrijpelijk dat Berends open kaart wil spelen, maar weet niet of het verstandig en wenselijk is.

Privacy

Eerder schreef ik dat Van der Graaf na het uitzitten van zijn straf net als iedere burger recht heeft op privacy en bescherming.

Door de onthulling van Berends – vanmiddag geeft hij op een persconferentie een toelichting – lijken beide rechten geschonden, maar Van der Graaf is nu eenmaal geen doorsnee gedetineerde die moet resocialiseren.

Volksoproer

In het geval van ‘zwempedo’ Benno L. reageerde de burgemeester van Leiden pas nadat diens verblijfplaats via NRC Handelsblad was uitgelekt. Een volksoproer was het gevolg. Inmiddels is de rust weergekeerd.

Berends geeft de voorkeur aan transparantie en vraagt begrip voor zijn besluit om Van der Graaf in zijn gemeente te laten wonen: hij moet toch ergens onderdak hebben.

Eerste foto

Dat de omwonenden in Apeldoorn hun nieuwe buurman niet meteen te grazen nemen, wil ik graag geloven. Maar het wachten is op de eerste foto van een al dan niet vermomde Van der Graaf en van zijn woning.

Voor zijn eigen veiligheid kan hij dan beter meteen zijn biezen pakken. Er zijn te veel mensen die er geen geheim van maken dat ze wraak willen nemen: Van der Graaf is voor hen loslopend wild.

Vriendin

Volgens de berichten werkt zijn vriendin inmiddels bij de gemeente Apeldoorn. Of hij met haar en hun dochter samenwoont of dat zij nog in hun oude huis in Harderwijk wonen, is niet bekend. Maar in de nabijheid van Van der Graaf lopen ook zij gevaar als zijn exacte verblijfplaats onthuld wordt.

Wat mij betreft had Van der Graaf voor de moord op Fortuyn levenslang moeten krijgen in plaats van achttien jaar. Nu hij onder voorwaarden op vrije voeten is, zou hij met rust gelaten moeten worden. Ik houd mijn hart vast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.