Gertjan van Schoonhoven

Zwarte Piet: rechter houdt terecht rekening met samenstelling Amsterdamse bevolking

Door Gertjan van Schoonhoven - 04 juli 2014

Goed dat de rechter oog heeft voor de Amsterdammers die de aanwezigheid van Zwarte Pieten bij de jaarlijkse intocht als kwetsend ervaren. Maar gelukkig reikt de invloed van overheid en rechter niet veel verder dan dit.

De kwestie-Zwarte Piet is er door de uitspraak van de Amsterdamse bestuursrechter niet overzichtelijker op geworden.

De anti-Zwarte Piet-activisten die naar de rechter waren gestapt, kregen die op de meeste punten niet mee. Toch claimden ze dat de rechter Zwarte Piet ‘vakkundig de nek om had gedraaid’.

Pro-Piet-Nederland ziet ook lichtpunten: de rechter heeft Zwarte Piet weliswaar ‘kwetsend’ genoemd voor sommige groepen, maar niet racistisch of discriminerend.

Intocht

De anti-Piet-beweging heeft de uitspraak beter gelezen dan de pro-Piet-beweging. De rechter zegt inderdaad dat de intocht van Zwarte Piet in Amsterdam – waar de zaak om draaide – niet per se discriminerend of racistisch is.

De intocht met Pieten kan kwetsend zijn voor zwarte Amsterdammers, maar daarmee worden die nog niet ongelijk behandeld op grond van ras.

Maar verder laat de rechter er weinig onduidelijkheid over bestaan. De huidige vergunning voor de intocht biedt in de ogen van de rechtbank ruimte voor negatieve stereotyperingen. Dat moet veranderen, vindt de rechter.

Oorbellen

De vergunning moet straks kunnen uitsluiten dat Zwarte Piet zwart is, knecht, sullig en altijd zwart kroeshaar, grote gouden oorbellen en dikke rode lippen heeft. Hoe Zwarte Piet er dan wel uit moet zien, laat de rechter wijselijk in het midden. Ga er maar aanstaan, burgemeester Van der Laan.

Wat de rechter in feite zegt, is dat het niet aan de overheid is om een vergunning af te geven aan een evenement dat door een flinke minderheid van de lokale bevolking als kwetsend wordt ervaren.

Veranderd

Daarin heeft de rechter natuurlijk groot gelijk. Leuk is het niet, voor de liefhebbers van de orthodoxe Piet, maar een rechter kan er niet omheen dat de samenstelling van de (Amsterdamse) bevolking de afgelopen decennia flink is veranderd en daarmee ook het draagvlak voor een traditie.

Bij officiële intochten zal Pietje Politiek Correct ongetwijfeld aan een opmars beginnen. Maar die intochten zijn maar een klein, en ook nog eens relatief nieuw onderdeel van de Sinterklaastraditie. Hoe de rest van Nederland Sinterklaas viert – thuis, op school of de vereniging – daar gaat de overheid niet over, en de rechter ook niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.