Liesbeth Wytzes

De wrede wereld van IS-terreur maakt onze wereld nog niet nep

Door Liesbeth Wytzes - 21 augustus 2014

In Nederland heerst welvaart en hebben we het relatief goed. Dat betekent niet dat onze wereld minder ‘echt’ is dan de wereld waar rampspoed en verderf tot de dagelijkse gang van zaken behoren.

Na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh hoorde je veel mensen zeggen dat Nederland was ‘wakker geschud’ en ‘in de echte wereld terechtgekomen’. Het waren zogeheten ‘wake-up calls’ van jewelste.

Echte wereld

Hetzelfde hoorde en las ik veel na het neerhalen van vlucht MH17; moet je maar niet als een stelletje onnozelaars boven oorlogsgebied vliegen. Ongetwijfeld horen de handelingen van de duistere terreurgroep IS of ISIS of hoe die lui mogen heten, ook bij die ‘echte wereld’.

In de toon van zulke commentaren zit vaak iets meewarigs. Dat komt ervan, met die welvaart. Een politieke moord was voor ons iets van de late middeleeuwen. Dat vonden we niet bij een beschaafd land horen. Terecht overigens.

Ingedommeld

We moeten het dus zo zien dat Nederland decennialang een dommelend bestaan heeft geleid, zelfingenomen, rijk, slaperig, tevreden, totaal niet bedacht op wat voor gevaar dan ook, waarvandaan dan ook.

We maken ons alleen maar druk over een teveel aan meeuwen. Of over een wilde kat op de Veluwe ‘terwijl de rest van de wereld in brand staat’. Had iedereen maar zulke zorgen!

Wakkergeschud

Door de rampen, groot en klein, die ons land de afgelopen jaren hebben getroffen, werden we uit die tevreden sluimer wakkergeschud. Al in 2004 schreef NRC: ‘Europa, welkom in de echte wereld, welkom in de grimmige wereld waar terreur uit een rugzak met een mobieltje kan komen.’

De afschuwelijke dood van al die mensen aan boord van de vlucht MH17 heeft ons betrokken bij een oorlog die zich op Europees grondgebied afspeelt. We kunnen onze ogen ook niet meer sluiten voor de strijd in Syrië/Libië/Gaza-Israël. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Want terwijl wij in onze nepwereld zelfgenoegzaam achterover leunen, wordt er buiten Nederland en Europa volop gevochten, gebombardeerd, gekidnapt, gemarteld, brand gesticht, worden hoofden afgehakt en gespietst, vrouwen verkracht, en mensen, let wel: dát is de echte wereld. Hebben wij geen weet van, dikbuikig en welgedaan voor de tv. Wij zijn dom en verwend en sluiten de ogen voor de werkelijkheid.

Flauwekul

Het liefst zou ik zulke beledigende en domme flauwekul nooit meer willen horen. Want ten eerste is alles wat er in de wereld gebeurt, de echte wereld. Ook de prettige en fijne dingen. Je kunt helemaal niet zeggen dat het ene ‘echter’ is dan het andere. Maar ten tweede, belangrijker, zulke opmerkingen getuigen van een heel cynisch wereldbeeld. Alsof alles wat gemeen en verdorven is, echter en meer waar zou zijn dan wat goed en aardig en vredelievend is. Volgens mij halen sommige mensen ‘echt’ en ‘slecht’ door elkaar.

Nederlanders, Westeuropeanen in het algemeen, hebben een verleden (en dat ligt niet al te ver achter ons) waarin ook bloed werd vergoten en oorlog gevoerd. Er was niet veel voor nodig of hop, daar gingen we weer. Hier gebeurde precies wat er nu in andere landen gebeurt, wat dat betreft zijn we niks beter dan wie dan ook. Maar toch hebben we ons geruime tijd aan ellende en bloedvergieten en eerwraak en wat al niet weten te onttrekken, en dat is iets om heel erg trots op te zijn.

Bovendien vinden we het geweld zoals uitgeoefend door IS vreselijk, en die opvatting vinden zij misschien slap en zwak, maar ik vind het een enorme verbetering en een grote vooruitgang.  Als je in de 21ste eeuw nog steeds doet wat je ook in de 14de eeuw deed, dan ben je eigenlijk best sneu. Laten we liever kijken naar wat beter is in plaats van naar wat echter zou zijn. Dan weet ik het wel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.