Gerry van der List

Gay Pride: vrolijk vertoon van Hollands glorie met mooie boodschap

Door Gerry van der List - 02 augustus 2014

Het exhibitionistisch gedrag van homo’s in Amsterdam deze week doet soms wat smakeloos aan. Maar in een tijd van groeiende homofobie door multiculturele invloeden is de Gay Pride een goed middel om te laten zien dat Nederland voor tolerantie staat.

Kritiek uitoefenen op de Gay Pride is niet zonder risico. Zo word je al snel voor een benepen geest versleten.

Zelfs bestaat de – absurde – mogelijkheid dat je op het politiebureau moet verschijnen omdat je door een of ander discriminatiemeldpunt beticht bent van het beledigen van een volksdeel.

Bedenkingen

Toch leven er in brede kring in Nederland bedenkingen tegen het roze festival in Amsterdam. Bij conservatieven en christenen bijvoorbeeld.

En zeker ook bij (islamitische) allochtonen. Zij koesteren op zedelijk gebied veelal eenzelfde soort denkbeelden en sentimenten als SGP’ers. Wat onder meer blijkt uit hun veroordeling van homoseksualiteit.

Geweld

Anders dan bij SGP’ers komt deze afkeer bij allochtonen helaas mede tot uitdrukking in verbaal en fysiek geweld.

Dat homo’s nu in de grote stad soms niet meer hand in hand durven te lopen, heeft te maken met hun angst belaagd te worden door Marokkaanse jongeren.

Tolerantie

De groeiende homofobie vormt een reden de Gay Pride vooral van de positieve kant te bekijken. Even had het er de gelukkige schijn van dat de homoseksuele emancipatie in Nederland grotendeels was voltooid.

Maar door de massale immigratie is het land teruggeworpen in de tijd. Wat betekent dat de strijd voor verdraagzaamheid opnieuw moet worden gestreden. Bijvoorbeeld door nadrukkelijk te laten zien waar Nederland voor staat: voor non-discriminatie en tolerantie.

Integratie

Het exhibitionisme tijdens de Gay Pride, inclusief de boottocht door de grachten op zaterdag, getuigt niet altijd van goede smaak. Net zomin als het opzichtige geschud met bruine billen tijdens het zomercarnaval in Rotterdam twee weken geleden. Bij volksfeesten viert de beschaving zelden hoogtij.

Maar het gaat om een onschuldige smakeloosheid op grond van een vrije keuze. Het is een vrolijk vertoon van Hollands Glorie. Een vertoon bovendien met een waardevolle boodschap die deze keer ook door een groepje moedige Marokkanen wordt uitgedragen.

Zo werkt integratie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.