Gerlof Leistra

Hoe gevaarlijk is ‘motorclub’ Black Jackets in Nederland?

Door Gerlof Leistra - 29 augustus 2014

Al gehoord van de Black Jackets? Na de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en Bandidos staat deze van oorsprong Duitse club te popelen om zijn macht en aanzien ook in Nederland uit te breiden.

Afgaand op de ervaringen in Duitsland, kunnen ondernemers en burgers hun borst natmaken. Over de opmars van de Black Jackets in Duitsland schreef oud-politieman Stefan Schubert een verontrustend boek: Gangland Deutschland. Wie kriminelle Banden unser Land bedrohen.

Opmars

Opgericht in 1985 door vooral jonge Turken en Joegoslaven zijn ze vooral de laatste jaren razendsnel gegroeid. De ruim 2.000 Duitse leden hebben veelal een achtergrond als vechtsporter en houden zich onder meer bezig met grootschalige drugshandel, afpersing, wapenhandel en afpersing.

Veel leden staan als portier bij populaire clubs en discotheken en bepalen daardoor welke dealers drugs mogen leveren. Lange tijd keken politie, justitie en media de andere kant op, schrijft Schubert. Vrijwel ongestoord konden de Black Jackets hun gang gaan. Nu zijn ze bijna onaantastbaar.

Agressieve clip

De fout is dat de Black Jackets en vergelijkbare groeperingen als motorbendes worden gezien, zegt Schubert. Het zijn in zijn ogen criminele organisaties die zich voordoen als motorclub. De meeste leden hebben niet eens een motor.

In Nederland zijn de Black Jackets al enige tijd actief. Het hoofdchapter zit in Klarenbeek, bij Apeldoorn. Het is zo te zien een multicultureel gezelschap van gespierde mannen met opvallende tattoos.

De president is de naar verluidt half-Molukse Geronimo, een getrainde vechtsporter. Op de site staat een agressieve clip die geen geheim maakt van de warme banden met de broeders in Duitsland. Hoewel ze in Nederland nog niet erg aan de weg timmeren, is argwaan geboden. Blijven ze zelfstandig of zoeken ze aansluiting bij een andere club?

Aanpak van outlaw motorgangs heeft voor de overheid een hoge prioriteit, zegt een woordvoerder van de politie-eenheid Oost-Nederland. ‘We zien dat leden op grote schaal betrokken zijn bij criminele activiteiten. Ook de Black Jackets hebben onze aandacht. Wij tolereren niet wat er in Duitsland is gebeurd.’

Niemand zit te wachten op een nieuwe bende die zich stoort aan God noch gebod. Het valt te hopen dat de Nederlandse Black Jackets niet in de voetsporen treden van hun Duitse broeders. Maar de clip op hun eigen site belooft weinig goeds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.