Servaas van der Laan

Minder meeuwen? Stop met het weggooien van ‘lekkere hapjes’

Door Servaas van der Laan - 20 augustus 2014

Het VVD-plan om de meeuw van de lijst beschermde diersoorten te halen, verdient steun. Maar ook de met eten slingerende burger treft blaam.

Op de lijst van beschermde inheemse vogelsoorten prijkt, tussen de dikbekzeekoet, woestijnplevier en de geelsnavelkoekoek de naam van de illuster klinkende vogelsoort Laridae.

Meeuwen, want zo heten die vogels in gewoon Nederlands, zijn er in vele soorten en maten, maar wij kennen vooral de kokmeeuw en de zilvermeeuw. In kustgebieden vormt de zogenoemde ‘patatmeeuw’ een ware plaag, al neemt de populatie volgens de Vogelbescherming af.

Kustschooier

Inderdaad, dat schel krijsende beest dat de patat uit je vingers vreet, is in Nederland een beschermde diersoort. Terecht wil de VVD een einde maken aan de status aparte van deze kustschooier.

Meeuwen zouden, net als stadsduiven en boerenganzen, op de lijst van gedomesticeerde vogels moeten worden geplaatst. Gemeenten kunnen dan effectieve maatregelen nemen tegen de gevleugelde scharrelaars. Vraag maar eens in Rotterdam waar alle duiven zijn gebleven. Die worden ’s nachts verzameld door een soort ‘duivenvanger van Hamelen’ en vervolgens vergast.

Luie profiteurs

Maar ook inwoners van gebieden met veel meeuwen kunnen iets aan de overlast doen. Meeuwen zijn geen jagers, maar luie profiteurs van de slordigheid van anderen.

Meeuwenbestrijding heeft geen zin als burgers hun Turkse broden, McDonalds-restanten en andere lekkere hapjes voor meeuwen op straat blijven donderen. Wanneer ook gemeenten stoppen met middeleeuwse manieren van vuilnisverwerking, dan gaan we het die ‘patatmeeuw’ aardig lastig maken. Als we echt ons best doen, is straks het plekje van de Laridae op de lijst van beschermde vogelsoorten nog gerechtvaardigd ook.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.