Gerry van der List

Smakeloos GeenStijl heeft gelijk in strijd tegen censuur

Door Gerry van der List - 22 augustus 2014

Het OM bekijkt of GeenStijl kan worden aangepakt vanwege een fotomontage en CDA-leider Buma wil de verheerlijking van terrorisme strafbaar stellen. Den Haag beperkt het recht op demonstraties. De vrijheid van meningsuiting dreigt slachtoffer te worden van paniekpolitiek.

Bij GeenStijl zijn ze blij. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar een fotomontage op de website, waarbij het hoofd van de geëxecuteerde journalist James Foley is vervangen door dat van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Deze actie van het ‘OM-tuig in 070’ (terminologie van GeenStijl) naar aanleiding van de ‘fotofuck’ (idem) betekent een hoop gratis publiciteit.

Onwelgevallig

Bij alle ophef mag niet worden vergeten dat GeenStijl de fotobewerking koppelde aan een fel pleidooi voor vrije meningsuiting. Een vrijheid die inderdaad steeds meer dreigt te worden opgeofferd.

Bijvoorbeeld door de bereidheid van de liberaal Van Aartsen en de gemeenteraad van Den Haag om demonstraties in woonwijken te verbieden. Alsof een maatschappelijk probleem verdwijnt door groeperingen met onwelgevallige denkbeelden de mond te snoeren.

Kritiek

Sybrand Buma levert ook een bijdrage aan de paniekpolitiek. De CDA-leider stelt voor om de verheerlijking van terrorisme strafbaar te stellen.

Dit voorstel hebben we eerder gehoord. Het was negen jaar geleden al een idee van Buma’s partijgenoot Piet Hein Donner, toen minister van Justitie. Het stuitte op veel kritiek.

Onbruikbaar

Terecht. Alleen juridisch al is verheerlijking een onbruikbaar begrip. Mag een moslim niet meer de Koranverzen reciteren waarin wordt opgeroepen de strijd aan te gaan met ongelovigen? Wordt steun uitspreken aan Hamas, dat Israël wil vernietigen, taboe?

Het is goed dat het direct aanzetten tot geweld strafbaar is. Daarom moeten demonstranten die ‘Dood aan de Joden!’ of iets dergelijks schreeuwen, worden opgepakt. Maar verdergaande beperkende juridische maatregelen leiden tot een betrekkelijk willekeurig ingrijpen van de rechter in de publiekelijke uitwisseling van gedachten en gevoelens.

Choquerend

De bewust choquerende fotomontage met Van Aartsen getuigt van de smakeloosheid die we van GeenStijl gewend zijn.

Maar dat laat onverlet dat de provocerende kwajongens principieel gelijk hebben in hun strijd tegen censuur en in dit geval meer steun verdienen dan Van Aartsen en Buma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.