Gerlof Leistra

Jonge Marokkaanse criminelen ‘schieten om te overleven’

Door Gerlof Leistra - 30 september 2014

In de schaduw van de klompenmaffia van Hollandse criminelen heeft zich de afgelopen jaren een keiharde ‘mocro maffia’ ontwikkeld. Daarover schrijven misdaadverslaggevers Wouter Laumans en Marijn Schrijver in hun dinsdag verschenen boek.

Het boek ‘Mocro Maffia‘ gaat over jonge Marokkanen – twintigers en dertigers – die inmiddels een belangrijke rol in de cokehandel spelen. Zij deinzen in hun strijd om de macht niet terug voor een liquidatie meer of minder. De teller staat nu al op zeker tien dodelijke slachtoffers.

De Marokkaanse criminelen schieten om te overleven, schrijven de auteurs. Hun verhaal leest lekker weg en hoewel de namen van betrokkenen over elkaar heen buitelen, houden ze het redelijk overzichtelijk.

Ruzie

Motief voor de in 2012 ingezette liquidatiegolf met hoofdzakelijk Marokkaanse slachtoffers zou een ruzie zijn over een in Antwerpen verdwenen partij cocaïne van ruim 200 kilo.

Aan de ene kant staat de vermeende groep van Houssine Ait S. en Benaouf A. Aan de andere kant die van de afgelopen mei in Amstelveen geliquideerde Antilliaan Gwenette Martha.

Te koop

De grote jongens worden omringd door gewapende bodyguards, dragen doorgaans een kogelwerend vest en wisselen uit voorzorg geregeld van woonadres, auto en mobieltje. Maar ze verraden elkaar net zo gemakkelijk: voor geld is iedereen te koop.

Na het uitstekende ‘Doorgeschoten’ van Parool-journalist Paul Vugts is ‘Mocro Maffia’ – overigens met dezelfde cover van de kapotgeschoten Range Rover van de tweevoudige liquidatie in de Staatsliedenbuurt – in korte tijd het tweede boek over veelal Marokkaanse criminelen. Laumans en Schrijver moeten in de avonduren heel wat ‘rondjes’ met hun bronnen hebben gelopen, want ze beschrijven het milieu bijna van binnenuit.

Goud geld

In het voorlaatste hoofdstuk noemen ze het beeld van twee kampen ‘een behoorlijke simplificatie’. In werkelijkheid zijn er allerlei losse groepjes van soms maar een paar man die de diensten inhuren van ‘freelancers’. Daarnaast zijn er nog ‘een heleboel’ beroepscriminelen die uit het zicht blijven. Toch licht ‘Mocro Maffia’ een aardige tip van de sluier.

Vraag blijft of de nieuwe liquidatiegolf valt te stoppen. De inzet is hoog: wie de cokemarkt beheerst, verdient goud geld. Voorlopig staat de recherche machteloos. Het valt daarom te hopen dat er net als in het grote liquidatieproces Passage een paar kroongetuigen opstaan die opening van zaken geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.