Simon Rozendaal

Mogen hairstylisten en rijwielherstellers zich straks ook grote geleerden noemen?

Door Simon Rozendaal - 05 september 2014

Sinds een half jaar laat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ook kunstenaars toe. Een onheus gebaar tegenover de echte wetenschapsmensen die hun hele leven al op een lidmaatschap wachten

In de Angelsaksische wereld bestaat een andere definitie van wetenschap dan in Nederland. Wetenschap is daar science en dus natuurwetenschap. Al het andere heet sociale wetenschappen, humanities of arts. Daar valt iets voor te zeggen.

Het is bijvoorbeeld vreemd dat geschiedenis, rechten en taalkunde in Nederland ook onder de paraplu van wetenschap vallen.

Taal

Natuurlijk, dit zijn niet zelden interessante studies en heel soms komen er in die disciplines mensen voor die onderzoek verrichten. Maar het gaat ver om – alleen omdat onze taal op dit vlak tekortschiet – leraren en juristen als wetenschappers te zien.

Wetenschap is een verheven bezigheid. Het op een gestandaardiseerde wijze zoeken naar waarheid heeft de samenleving veel gebracht. Niet alleen een waslijst van nuttige producten, maar ook rationaliteit en verlichting.

Als zodanig is wetenschap de motor van zowel economische groei als beschaving. Dus is het van groot belang om de definitie ervan goed te bewaken.

Onheus

Sinds een half jaar laat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (op verzoek van PvdA-minister Jet Bussemaker) ook kunstenaars toe. Met als gevolg dat de dirigent Jaap van Zweden, musicus Kyteman en modeontwerpers Viktor & Rolf tegenwoordig lid van de Akademie van Kunsten en dus lid van de KNAW zijn.

Het is niet alleen onheus tegenover al die echte wetenschapsmensen die hun hele leven al op een lidmaatschap wachten, het roept ook de vraag op wanneer de Akademie ook mensen zoals, inte­rieurverzorgers, rijwielherstellers en hairstylisten accepteert.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.