Afshin Ellian Afshin Ellian

Ongelooflijk, de publieke omroep maakt reclame voor de jihad

Door Afshin Ellian - 15 september 2014

Met de documentaire Paradijsbestormers heeft de overheid per ongeluk een effectief romantische rekruteringsfilm laten maken. Wat een achterlijk gedoe.

Ze willen allemaal naar het paradijs. Het wordt daar druk. Een martelaar heeft een bevoorrechte positie, hij hoeft immers de dag des oordeels niet af te wachten.

De heroïsche dood voor de zaak van Allah verschaft een martelaar de mogelijkheid om zonder inachtneming van de noodzakelijke procedures het paradijs te bereiken.

Daarnaast kan hij ook nog een goed woordje doen voor zijn ouders. Er is wel één bindende voorwaarde: eerst moet hij een gewelddadige dood tegemoet treden. Dit is de romantiek van de dood in de vorm van martelaarschap: een puur religieuze dodencultus.

Propaganda

Oorlog en propaganda horen bij elkaar. Het islamitische terrorisme is nooit zo goed geweest in het verspreiden van propaganda – iets wat ze zelf dawa noemen, uitnodiging tot de islam.

Tegenwoordig worden alle mogelijke westerse technologieën aangewend om de dodencultus zo effectief mogelijk te propageren. Worden de Syriëgangers op dezelfde manier gehersenspoeld?

Paradijsbestormers

Floor van der Meulen (25) had zich voorgenomen om een antwoord te vinden op de vraag waarom jonge moslims uit Nederland naar Syrië gaan om zich aan te sluiten bij de jihad.

Deze onderneming is door het Filmfonds gefinancierd. Haar documentaire draagt de titel Paradijsbestormers en werd uitgezonden door BNN. Ook een gesubsidieerd bedrijf.

Van der Meulen reisde naar Turkije om in contact te komen met Syriëgangers. Haar boodschap werd door de jihadisten gehoord en gehonoreerd. Op de Syrische grens sprak ze met de Nederlandse jihadist Abu Gharib (27). Hij vecht voor Jabhat al-Nusra, een rechtstreeks filiaal van Al-Qa’ida in Syrië.

Onrecht

De Nederlandse jihadist vertelt dat zijn groep in oorlog is met een tiran. Elders in de media zegt Van der Meulen: ‘Mensen die ik sprak zeiden: “jullie in het Westen zien jihadisten als een ander woord voor terroristen. Dat is niet zo. We vechten tegen onrecht. Voor het land, voor vrijheid en tegen een dictator.”‘ Jammer dat de slachtoffers van Syriëgangers dat niet begrijpen!

Om te zien hoe de gevechten tegen de tiran verlopen, gaf van der Meulen aan de jihadisten een camera mee om zelf te filmen. Ik was stomverbaasd hoe de gesubsidieerde camera in handen werd gegeven van een Al-Qa’ida-filiaal in Syrië om de sympathie van de kijkers (jonge moslims) te winnen voor de heilige strijd.

Ze maken al voldoende propagandafilmpjes waardoor iedereen al bekend is met het perspectief van jihadisten. Toch wordt het gepresenteerd alsof het nu in Syrië alleen maar om de strijd tegen een wrede tiran gaat. Een aanzienlijk aantal leden van Al-Nusra heeft zich al aangesloten bij Islamitische Staat. Al Nusra leert kinderen liedje te zingen over het doden van alle Alevieten, andere sjiieten en christenen.

Noord-Korea

Waarom geven we geen door de Nederlandse staat gesubsidieerde camera aan de leider van Al-Qa’ida, Al-Zawahri,  om de gevechten te filmen tegen de tirannen van Pakistan en de NAVO in Afghanistan?

Waarom geven we niet een camera aan Noord-Koreaanse leider om Noord-Korea van binnen – want we mogen niet daar zijn – te filmen? Al deze terroristen zullen beelden tonen die bij ons en vooral bij de twijfelaars empathie voor hun zaak moeten opwekken.

Floor van der Meulen, het Filmfonds en BNN hadden geen behoefte om kritisch na te denken over de paradijsbestormers.

Waarheidsvinding

De journalistiek is een eerzaam vak: een kritische activiteit met het nobele doel van waarheidsvinding. De waarheid waarnaar Floor op zoek was, heeft zij op geen enkele wijze kunnen benaderen.

De vraag was waarom jonge jihadisten zich aansluiten bij terreurgroepen. Waarom hebben zij zich niet aangesloten bij het Vrije Syrische Leger dat ook tegen een dictator vecht? Ze zijn jihadisten en geen vrijheidsstrijders. Ze strijden voor Allah en niet voor Syrië: het ‘paradijs’ is hun oogmerk, en niet de vestiging van een rechtsstaat.

Ze vechten niet zomaar tegen een tiran maar ze strijden voor de zaak van Allah. Daarom vertelde een Nederlandse jihadist aan het eind van het gesprek dat hij na Syrië naar andere jihad-gebieden gaat. Waarom? De jihad is in zijn ogen een eeuwige strijd tegen de ongelovigen.

Mechanisme

Onze jihadist is een radicale moslim. Van der Meulen zou de vraag moeten stellen waarom en vooral hoe hij een radicale moslim is geworden. Die vraag werd helemaal niet gesteld.

De Nederlandse jihadist had ook geen zin om daarover te praten. Omdat elke uitleg omtrent het mechanisme van dawa het rekruteringsproces zal verraden en in gevaar kan brengen. En dat willen ze niet. Ze zijn slechts geïnteresseerd in het verspreiden van propaganda voor rekrutering.

Achterlijk gedoe

De Nederlandse overheid heeft per ongeluk een effectief romantische rekruteringsfilm laten maken over de ‘eeuwige strijd van een jihadist tegen de tirannie’.

Wat een achterlijk gedoe: door de overheid gesubsidieerde bedrijven produceren onbewust een romantische propagandafilm over misdadigers die een misdadig regime – dat van van de politieke islam – tot stand willen brengen.

Als het zo doorgaat, moeten we straks ook nog compassie tonen met de strijders van Taliban, Al-Qa’ida, IS, de ayatollahs in Iran en de rest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.