René van Rijckevorsel

Voyeur Luigi C. is van ander kaliber dan babyverkrachter Robert M.

Door René van Rijckevorsel - 08 september 2014

De stiekem filmende vrijwilliger bij hockeyclub HGC leert dat sportclubs er goed aan doen hun medewerkers aan een extra check te onderwerpen. Maar voor een heksenjacht is geen enkele aanleiding.

In een tijd waarin pedo’s een crèche beginnen om zich te vergrijpen aan baby’s en peuters, waarin jonge meisjes worden verleid tot seksuele handelingen waarvan de filmpjes meteen op internet worden gezet en waarin vaders dochters jarenlang opsluiten om ze te misbruiken, lijken de exhibitionist en de voyeur goeiige relicten uit een onschuldig tijdperk.

Toch is de verontwaardiging groot nu bekend is geworden dat een vrijwilliger bij de Wassenaarse hockeyclub HGC jarenlang filmopnames van vrouwelijke tieners heeft gemaakt in de kleedkamer. De man, Luigi C. (45), schoot de beelden voor eigen gebruik. Eerder zou hij zijn veroordeeld voor potloodventen.

Verlustigd

Voor de vrouwen die ontkleed zijn gefilmd, is het een vervelend idee dat een wildvreemde zich wellicht aan hun naaktheid heeft verlustigd. Maar of ze hierdoor meteen ook getraumatiseerde ‘slachtoffers’ zijn, is de vraag. Fysiek is de meisjes gelukkig niks overkomen. Laten we dus niet doen alsof ‘hockeypedo’ Luigi C. de nieuwe Robert M. is.

De meeste sportclubs hebben wel zo’n Luigi C. rondlopen. Vaak een vrijgezel (‘sul’) van een zekere leeftijd die om niet zijn diensten aanbiedt, en die ook niet actief sport op de vereniging.

De meeste van deze vrijwilligers doen dat puur uit aardigheid. Maar er zitten er ook tussen met bijbedoelingen, de types die net iets te vaak de douche komen binnenlopen.

Kwaden

Het gevaar is dat straks alle vrijwilligers door de clubleden als mogelijke zedenmisdadigers worden beschouwd en de goeden onder de kwaden moeten lijden. Er gaan al stemmen op dat iedere vrijwilliger straks een verklaring van goed gedrag moet tonen.

Om een hysterische heksenjacht en bureaucratische rimram te vermijden, doen sportclubbesturen er goed aan om snel in alle stilte hun vrijwilligers met een soortgelijk profiel als Luigi C. eens aan een extra check te onderwerpen. Waar gerede twijfel bestaat, moet zo’n bestuur ingrijpen.

Zo’n vrijwilliger betekent veel voor de club, doet klusjes waar anderen hun neus voor ophalen – wat zouden we eigenlijk zonder hem moeten – maar dat is geen reden om de werkelijkheid te negeren of onder het tafelkleed te schuiven, zoals klaarblijkelijk bij hockeyclub HGC is gebeurd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.