Nikki Sterkenburg

Goed plan van Aboutaleb om jihadisten te laten vertrekken

Door Nikki Sterkenburg - 26 november 2014

Moet je potentiële Syriëgangers in Nederland houden of moet je ze laten gaan? De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) pleit ervoor de aspirant-jihadisten te laten vertrekken en hun paspoorten in te nemen. Helemaal geen gek idee.

De veiligheidsdienst AIVD heeft aangegeven met een capaciteitsprobleem te kampen. Er zouden minstens twintig medewerkers nodig zijn om iemand dag en nacht te volgen. En dan nog kan alle inzet niet voorkomen dat er maandelijks zo’n tien jihadisten naar de regio reizen.

Natuurlijk moet worden ingegrepen wanneer minderjarige tieners willen afreizen. Maar als volwassen mannen of vrouwen in een islamitische staat willen leven, waarom zou de overheid hen dan moeten tegenhouden?

Amnestie

Nederland kan het geld dat nu wordt gebruikt om aspirant-jihadisten te volgen en te hinderen, beter besteden aan het verstevigen van de grensbewaking. Want het moet militair getrainde jihadisten onmogelijk worden gemaakt om terug te keren – tenzij ze om amnestie vragen en volledig meewerken met de veiligheidsdiensten.

Bovendien bestaat de kans dat het voorstel van Ahmed Aboutaleb preventief werkt. De Britse onderzoeker Lewis Herrington van de University of Warwick zei onlangs in Elsevier:

‘Waarom denk je dat zoveel westerse strijders hun gezichten bedekken? Ondanks de felle retoriek zijn ze er niet helemaal zeker van dat ze er willen blijven. Anders zouden ze wel openlijk zeggen: “Dit ben ik, het bevalt me hier en ik blijf hier.”‘

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.