Arendo Joustra

Kippen in de buitenlucht: leuk, maar levensgevaarlijk

Door Arendo Joustra - 24 november 2014

Politieke partijen en actiegroepen wilden dat kippen lekker konden rondlopen. Deze lobby heeft veel vogelgriep-ellende veroorzaakt.

Wat je iets te weinig hoort in alle berichten over de vogelgriep, is de achterliggende oorzaak. En die heeft te maken met ondoordachte eisen van politieke partijen en allerlei actiegroepen. Die willen namelijk dat kippen lekker buiten kunnen lopen.

Dit streven hebben ze inmiddels bij veel supermarktketens afgedwongen. Die hebben op hun beurt deze eisen weer doorgeschoven naar de leveranciers, de kippenhouders.

Kipvriendelijk

Het lijkt ook zo mooi: kippen die vrolijk buiten rondlopen, lekker met een snavel overal in kunnen pikken. Natuurlijk, duurzaam, kipvriendelijk.

Helaas is het buiten voor de kip levensgevaarlijk. Ze komen daar in aanraking met wilde vogels die de ziekte met zich meedragen. Deze wilde vogels mengen zich tijdens een tussenstop met de kippen.

Of, vaker nog, hun uitwerpselen komen terecht in het buitengebied waar de kippen lopen. Zo wordt de ziekte uit Azië overgebracht naar Nederland.

Afgemaakt

Vooral tijdens de vogeltrek in voor- en najaar zouden kippen dus beter binnen kunnen blijven. Wat zo mooi en gezond lijkt volgens die actiegroepen, is dus helemaal niet mooi en gezond. Duizenden kippen zijn inmiddels afgemaakt. Ook om te voorkomen dat mensen ziek worden.

Misschien toch niet zo’n goed idee: kippen de stal uit sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.