Gerlof Leistra

Moord op Hans Nijman kan het begin zijn van een nieuwe liquidatiegolf

Door Gerlof Leistra - 06 november 2014

Vechtsporter Hans Nijman, die woensdagavond in Beverwijk werd geliquideerd, was bepaald geen sieraad voor de sport. Over de daders van de moord – en over de mogelijke gevolgen – wordt volop gespeculeerd.

Daar zat de omstreden vechtsporter Hans Nijman (55), levenloos voorover gezakt in een doorzeefde Volkswagen Golf, vlak bij zijn sportschool TopTeam in Beverwijk. Woensdagavond geveld door een kogelregen. De zoveelste!

Toen ik de foto van de gevelde reus gisteravond zag, was ik licht verbaasd. Zijn kompaan en medesportschoolhouder Dick Vrij werd recent door de recherche gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat en liet zich op eigen verzoek na een schorsing uit detentie weer opsluiten in de gevangenis van Zwaag.

Maar Nijman gaf gewoon zijn lessen in onder meer Beverwijk en Amstelveen en reed rond in een ongepantserde auto.

Grote namen

Na een imposante carrière als K1-vechter dook de naam van Nijman geregeld op in strafdossiers. Met Vrij zou hij een cokelijn runnen voor Dino Soerel. De heren zouden zich bezighouden met onder meer afpersing, incasso en witwassen en gingen om met de grote namen in de onderwereld: naast Soerel onder anderen Danny Kuiters en Willem Holleeder.

Nijman was medeverdachte in het nog lopende Andes-onderzoek, dat draait om cokehandel via Istanbul.

Nijman was geen sieraad voor zijn sport. Hij kluste bij als portier en bodyguard en aarzelde niet om mensen te intimideren. Toen ik in 2007 voor Elsevier een artikel schreef over de warme banden tussen vechtsporters en het milieu, belde Nijman mij woedend op mijn mobieltje: ‘Ik trek je kop van je romp!’

Toen ik vroeg of dat in één ruk kon, vlogen de bedreigingen mij om de oren. Na een kwartier kwam hij wat tot bewaren en beloofde hij mijn kop te sparen.

Mocro-war

Natuurlijk werd woensdagavond meteen volop gespeculeerd wie er achter deze liquidatie zou(den) zitten. Het zou een waarschuwing zijn aan het adres van kroongetuige Fred Ros, een goede bekende van Nijman. Volgens een andere bron zou het een wraakactie zijn tegen Dick Vrij.

Of zou Nijman met de politie praten en zo een gevaar opleveren voor grote criminelen? Alle opties liggen nog open, zoals dat in politiejargon heet.

Een andere vraag is of en hoe op deze zoveelste liquidatie wordt gereageerd. Nijman had veel vrienden die niet vies zijn van geweld. Het zou zomaar kunnen dat er naast de zogenoemde Mocro-war – liquidaties over en weer met overwegend Marokkaanse slachtoffers – een nieuwe liquidatiegolf ontstaat. De zoveelste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.