René van Rijckevorsel

Laat 2015 het jaar zijn met minder negativisme

Door René van Rijckevorsel - 31 december 2014

Het lijkt alsof 2014 alleen maar een rampzalig jaar is geweest. Laten we de zaken in perspectief zien: Nederland is een welvarend en relatief veilig land.

Je zou maar in het ramptoestel MH17 hebben gezeten, of een familielid of vriend van één van de inzittenden zijn. Of behoren tot een minderheid in een gebied waar de griezelige koppensnellers van Islamitische Staat (IS) hun zwarte rijk hebben uitgeroepen.

Je zou maar inwoner zijn van een van de Ebolalanden, Sierra Leone, Liberia of Guinée Conakry. Dit jaar ontslagen zijn, of doodziek geworden. Of je als Jood niet meer veilig voelen in eigen land.

Nou, dan heb je inderdaad een rampzalig 2014 achter de rug – als je het einde van het jaar al hebt mogen halen.

Gooische Vrouwen 2

Maar gek genoeg zijn er veel Nederlanders die bijvoorbeeld de afgelopen weken ruim delicatessen inkochten bij de Rotterdamse Markthal, in de file stonden in de Alpen of met volle teugen genoten van Gooische Vrouwen 2, die ook te pas en te onpas roepen dat 2014 een rampjaar was.

En 2015 wordt volgens velen nog erger, want dan ‘slopen ze alle verpleeghuizen’. En met de zorg wordt het vast ook veel minder.

Apocalyps

In Nederland is een volksempfinden ontstaan, aangewakkerd door de demagogen van het negativisme, SP en PVV, dat de apocalyps niet ver weg is; ondergangsmantra’s die in veel media ongehinderd weerklank krijgen.

We consumeren naar hartenlust, geven onszelf een hoog cijfer als het om ‘geluk’ gaat – maar Nederland en de wereld gaan ‘naar de kloten’.

In perspectief

Laten we de zaken in perspectief zien. Ondanks de te hoge belastingen is Nederland nog altijd een welvarend en relatief veilig land waar niemand aan zijn lot wordt overgelaten. Zelfs uitgeprocedeerde asielzoekers die de rechters niet hebben weten te overtuigen, worden opgevangen. Verpleeghuizen blijven bestaan voor nooddruftigen.

En het buitenland staat echt niet volledig in brand. Ebola is er alleen in een klein hoekje van Afrika. IS controleert slechts een onbeduidend deel van zandbak die Midden-Oosten heet.

Krantenkoppen

‘Trek je niks aan van de krantenkoppen,’ schrijft de Amerikaanse hoogleraar psychologie Steven Pinker op Slate, ‘we hebben nog nooit in zulke vreedzame tijden geleefd.’ En zo is het.

Namens de redactie van Elsevier een gezond, gelukkig en vooral opgewekt 2015.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.