Gerry van der List

Niks nieuws, wel treurig: moslims keuren homoseksualiteit af

Door Gerry van der List - 05 december 2014

Een studie van het SCP brengt de islamitische homofobie in beeld. Het is de prijs die een multiculturele samenleving betaalt voor het toelaten van veel immigranten met een onverdraagzaam geloof.

‘Een volk dat de perken te buiten gaat’, zo worden homo’s omschreven in de Koran. De heilige schrift van de moslims oordeelt negatief over mannen die ‘met wellust mannen in plaats van vrouwen’ naderen.

Geen wonder dat de islam homoseksualiteit verbiedt. In tal van islamitische landen, zoals Iran en Saudi-Arabië, staat er zelfs de doodstraf op.

Achterlijkheid

Geen wonder ook dat deze onverdraagzaamheid groeit in Nederland. De massale immigratie betekende import van achterlijkheid.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft deze homofobie nu in beeld gebracht. De meerderheid van moslims in Nederland vindt homoseksualiteit verkeerd.

Dit geldt ook voor strenggelovige protestanten, maar dit is een bescheiden, in omvang afnemende en vreedzame groep. Zij vormen geen bedreiging voor homo’s die hand in hand over straat willen lopen.

Opvallend en verontrustend is dat de onderzoekers weinig verschil in opvattingen signaleerden tussen ouderen en jongeren. De veroordeling van homoseksualiteit komt zeker niet alleen voor bij de eerste generaties allochtonen die nog niet zo gewend zijn aan de zeden en gewoonten van hun nieuwe vaderland.

Fricties

Verrassend zijn de bevindingen van het SCP geenszins. Wel nuttig. Zij kunnen zeker linkse partijen aan het denken zetten. Het doet ze wellicht beter beseffen dat het aangaan van een bondgenootschap met als underdogs beschouwde allochtonen met tal van fricties gepaard kan en zal gaan.

Bij de PvdA waren ze erg verontwaardigd toen een Turks Kamerlid bezwaren bleek te koesteren tegen het onderbrengen van een kind bij een lesbisch paar. Maar dat is een heel normale aversie in islamitische kringen.

Strijd

Simpele oplossingen zijn er niet. Homo’s in islamitische gemeenschappen zullen dezelfde moeizame en langdurige strijd voor acceptatie moeten aangaan die homo’s van protestantse en katholieke huize de afgelopen decennia hebben gestreden.

Erg vervelend allemaal. Maar dat is de prijs die een multiculturele samenleving betaalt voor het toelaten van grote groepen immigranten uit landen met een intolerante godsdienst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.